Szokj rá a spárgára! ;)

friss-zold-sparga-royal-fitness-club-vacEzt az isteni zöldséget érdemes a zöld színű változatában keresned a zöldségek között (a fehér helyett). Számtalan pozitív hatása van, amiért érdemes rászoknod a fogyasztására! Extra minimális kalóriát tartalmaz, ellenben nagyon egészséges.

A fehér spárga a föld alatt növekszik, így kevesebb fény éri a növekedés során és ezért sokkal kevesebb mikronutriens is képződik benne. A zölddel ellentétben hiányzik belőle a klorofil, rutin és egy különleges anyag is a protodioscin.  Ez az anyag a férfiakra nagyon jó hatással van. Növeli a tesztoszteront, elősegíti a szexuális egészséget. (Természetesen csak a test saját optimális szintjéig emeli, ezért nők számára nem jelent veszélyt). Mindezek a hasznos anyagok sajnos hiányoznak a világos színű spárgából, de ez mellett kevésbé zsengébb és fásabb állagú is.  Minden érv a zöld spárga mellett szól.

A spárga hajtása gazdag remekül emészthető rostokban. Ezek közül inulintartalma kiemelkedő (az inulinról azt kell tudni, hogy a hasznos bélbaktériumok tápláléka). A, B, C vitamint, valamint a boldogság vitaminjaként is emlegetett folsavat tartalmazza nagy mennyiségben. Ásványi anyagok közül a káliumtartalma kiemelkedő. Szinte nulla szénhidrátot és zsírt tartalmaz. További jó hír, hogy a növénynek van egy enyhe vízhajtó hatása. Rendszeres fogyasztás esetén eltávolítja a zsírpárnához kapcsolódó víz egy részét, így karcsúsít és a vízzel együtt eltávolítja a testben lévő méreganyagok egy részét is. Viszont fontos megemlíteni, hogy vesepanaszok esetén a spárga fogyasztása nem javasolt!

A spárga csak kis ideig tud friss maradni, ezért a vásárláskor ügyelj, hogy lédús roppanós szálakat válassz. Amíg nem készíted el, addig csavard körbe egy nedves konyharuhával és helyezd a hűtőbe, így tovább frissek maradnak. Így is ajánlott 2 napon belül fogyasztani. Elkészítéskor a szár alját tapogasd meg és ha fásnak ítéled, akkor vastagabban pucold az alsó 3-4 centit. Ezért érdemesebb vastagabbakat választanod, mikor vásárolsz, mert így pucolás után több marad belőle.

Az elkészítésében az a legegyszerűbb, ha a spárgákat praktikusan összekötözve forró vízbe helyezzük és 15-20 perc alatt megfőzzük. Ennél kifinomultabb módszer, ha párolóedényben készítjük el.

Tipp: a főző vízbe facsarj egy fél citromot, ez megóvja a növény szép, élénkzöld színét.