Szerző: Balázs Lilla Jógaoktató
Az ellentmondásos ételek kiváló példája a kókuszolaj. Miért? Mivel (szakértők szerint) továbbra sem bizonyitott, hogy a kókuszolaj jó-e nekünk. Véleményem szerint viszont több mint jó számunkra – egy abszolút egészségbomba!
Édes illata, valamint tiszta, krémes íze mennyeien finommá teszi.
A kókuszolaj egy trópusi olaj, amely a kókuszpálma szárított diójából származik.
A szakértők szerint a kókuszolaj, laurinsav tartalma hatására, amely egy egészséges telített zsírsav-típus, a testben gyorsan energiává alakul, nem pedig zsirként tárolja azt.
Amellett, hogy dicsérik a fogyással kapcsolatos előnyeit, bebizonyosodott, hogy a kókuszolajnak rengeteg más jótékony tulajdonsága is van.
A kókuszolaj magas hőmérsékleten nagyon ellenálló az oxidációval szemben. Ezért kiválóan alkalmas főzéshez és sütéshez.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a kókuszolaj rendszeres evése javítja a vérben keringő lipidszintet, potenciálisan csökkentve a szívbetegségek kockázatát. Az extraszűz olívaolajhoz hasonlóan a kókuszolaj nem növeli a „rossz” LDL-koleszterint.
Végül, természetesen, a kókuszolaj előnyei az általános életmódtól, fizikai aktivitástól és étrendtől is függenek.
A kókuszolaj az alábbiak szerint hat a szervezetre:
- Csökkenti a gyulladást és az ízületi gyulladást – laurinsavat tartalmaz, amely segíti a gyulladás csökkentését. Kiváló kenőhatása révén javíthatja az ízületek vérkeringését.
- Nagyszerű immunerősitő – antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
- Fokozza az energiát – a kókuszolajat gyakran használják sportolók és diétázok. Ennek oka az, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más olajok, zsírtartalma könnyen energiává alakul, és nem vezet a zsír felhalmozódásához a szívben és az artériákban. Segít fokozni az energiát és az állóképességet, és javítja az atléták teljesítményét.
- Javítja az emésztést – a kókuszolaj hasznos zsírok koncentrációja, segíti az emésztést. Antimikrobiális tulajdonságai segíthetnek a Candida által okozott irritáció és fertőzés leküzdésében.
- Védi a bőrt és a hajat – helyileg használva segít a bőr gyorsabb gyógyulásában sérülés vagy fertőzés után.
- Javítja a memóriát és az agy működését – hozzájárulhat a könnyebb koncentráláshoz és a jobb mentális teljesítményhez.
- Megakadályozhatja a rák kialakulását – a laurinsav egy olyan telített zsírsav típus, amelyről ismert, hogy számos laboratóriumi kísérlet szerint hatékonyan védi a sejteket.
- Védi a veséket és a májat – a közepes láncú trigliceridek és zsírsavak jelenléte a kókuszolajban segíthet megakadályozni a vese-, máj- és epehólyag-betegségeket.
- Megakadályozhatja a szívbetegségeket és a magas vérnyomást – fokozza a keringést.
- Megakadályozhatja az Alzheimer-kórt – telített zsírok fogyasztása mint például a kókuszolaj segíthet elkerülni az Alzheimer-kórt.
- Javítja a II. Típusú cukorbetegséget – segíthet javítani az inzulinszintet, ha rendszeresen fogyasztják.
- Támogatja a fogyást – evés közben azonnali energiaforrás, amelyet nem tárol testünk zsírként.
- Öregedésgátló – természetes antioxidáns tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas a ráncok és a bőrirritáció megállítására.
- Hormon kiegyensúlyozó – rendszeresen szedve fokozhatja a hormontermelést.
- Kimutatták, hogy növeli a kalcium és a magnézium felszívódását.
- Segíthet az alvás javításában, ha naponta szedik.
- Segíthet a fogak remineralizálásában belső használat esetén.
Szükséged van további bizonyítékokra, hogy a kókuszolaj egy csodálatos természetes egészségügyi gyógymód?
A kókuszolajnak ritkán van mellékhatása. Nagyon ritkán kontakt-allergia fordulhat elő a kókuszdióra allergiás embereknél.
Legtöbbször főzéshez és sütéshez is kókuszolajat használok, és gyakran egy evőkanállal teszek a reggeli turmixomba is.
Ez a választott olajam, mivel a finomítatlan, természetes, bio kókuszolaj kedvező kókuszdió-ízt ad, de nem tartalmazza azokat a káros toxinokat, amelyeket más hidrogénezett főzőolajok tartalmaznak.
Helyileg alkalmazható közvetlenül bőrre, hajra vagy illóolajok hordozójaként is. Abszolút bárhol használhatod, a testeden és az egész testedben 🙂
Vásárolj finomítatlan, bio, extra szűz kókuszolajat, a kókuszolaj előnyeinek elérése érdekében.
Szerző: Balázs Lilla Jógaoktató
Lilláról IDE kattintva olvashatsz bővebben! A jóga óráiról pedig ITT!