Taurin, az izmok védője

ID-100460273Bizonyára sok mindenki hallott már a taurinról, de azt lehet többen nem tudják, hogy mi fán is terem?!
Általában kapszula formájában lehet kapni, illetve különféle edzéshez való italokat dúsítanak vele.

A taurin maga a mi szervezetünkben is természetes módon termelődik, de előfordul bizonyos élelmiszerekben is, mint például a tojás, tej, hal.
Azok, akik aktív életmódot élnek, sokat sportolnak, több súlyzós edzésük van és rendszeresen fogyasztanak taurint, ő náluk fokozottabb az izomtömeg növekedés, mint azoknál akik nem visznek be plusz taurint a szervezetükbe. Nagyon hasznos a fizikai és a lelki stressz enyhítésére! Nyugtató hatással van az agyra, nagy mértékben csökkenti az izomszövetek lebomlását.

Hogyan is fejti ki hatását?

Az inzulin utánzásával a taurin segít eljuttatni az aminosavakat és a glükózt az izomsejtekbe, így játszva fontos szerepet a sejtvolumenizálásban. Ez annyit jelent, hogy a sejt „szuper-hidratált” állapotba kerül, ami a kutatók szerint gyorsabb fehérjeszintézist és csökkenő proteinlebomlást eredményez. Ez tehát erő-és izomtömeg növekedéshez vezet. Mindazonáltal segít az agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását segíti. Így kulcsfontosságú szerepet játszik az idegi funkciókban és vele egyidejűleg a vérnyomás szabályozásában.

További tudnivalók…

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeresen fogyasztott taurin zseniális hatással van a szívelégtelenségre is.  A taurin segíti a szív összehúzódó képességét, így az erősebben tudja a vért pumpálni. A taurin szintén létfontosságú a zsírok elégséges megemésztéséhez, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, és a koleszterinszint kontrollálásához, illetve számottevően csökkenti a máj koleszterinszintjét, valamint hígítja az epét így megelőzheti az epekő képződését.

Mennyi az annyi?

Aki rendszeresen sportol, intenzív edzéseket végez, nekik nap 3×500-1000 milligrammos dózis javallott. Terápiás felhasználásra a mennyiségek 1000-5000 mg között váltakoznak, ugyancsak szétosztva. A taurin akkor a leghatásosabb, ha étel nélkül, különösen pedig fehérje vagy aminosavak nélkül szedjük. Tanácsos egy adagot edzés után elfogyasztani.

Tipp:
A mi ajánlatunk, amennyiben nálunk edzel: az Absolute Live isteni finom vörös áfonya ízű taurinnal és L-carnitinnel dúsított 1 literes itala!