Te tudod melyik testalkattípusba tartozol? Nem is hinnéd, milyen fontos! 1.rész

endomorf-testalkat-royal-fitness-vacVégre eldöntötted, hogy változtatsz az életmódodon, a szokásaidon és nem utolsó sorban a testeden is?  Ehhez viszont fontos megérteni, hogy hogyan álljunk neki, milyen ismeretekre, valamint teljesen kezdőként milyen edzésre és étkezési tervre lesz szükségünk.

Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget! 

Három fő típust különböztetünk meg, és ezek ismerete hozzásegít a megfelelő étrend és edzésterv kialakításához, valamint a megvalósítható célok eléréséhez. A három legfontosabb testalkat az endomorf,  mezomorf, valamint az ektomorf típus.
Mindegyik típusnak megvan a maga ismertetőjegye, csakúgy mint az erőssége és a gyengesége is. A megfelelő ismeretek birtokában ki tudjuk aknázni testalkatunk erősségeit, javíthatunk a gyengeségeken, és ezeket az étrendünkben, az edzés és a pihenések alkalmával is hasznosítani tudjuk.

A mai részben az endomorf testalkat jellemzőit taglaljuk, illetve azoknak akik ebbe a csoportba tartoznak, adunk néhány tippet, hogy sikeresek legyen az életmódváltásban, valamint a diétában!

Az endomorf testalkat jellemzői
Az ilyen ember erősebb alkatú, amely a nagyobb koncentrációjú zsírfelhalmozódásnak és a kevéssé definiált izomzatnak az eredménye. Számukra nehéz feladat megszabadulni a zsírfeleslegtől, még szigorú diétával, edzéstervvel és sok kardio gyakorlattal is. Az izomépítés azonban gyerekjáték számukra! 🙂 

Testalkati jellemzők:

  • tömbös megjelenés
  • széles bordakosár
  • vastagabb/szélesebb ízületek
  • a kulcscsontoknál is akár szélesebb csípő
  • rövid végtagok
  • nagy mennyiségű felhalmozott zsír
  • erős csontozat
  • a zsírszövet miatt kevesebbnek tűnő izomzat

Az endomorf testalkatúak szervezete a nagy zsírmennyiségtől erős és ellenálló, a csontok vastagok és szélesek, hiszen a felesleg „cipeléséhez” jelentős energiabefektetés szükséges. Testük kerekded és puha, végtagjaik általában rövidek, és a végtagok felső része vaskosabb, mint alsó részük.

 Milyen sportot válasszanak az endomorf testalkatúak?

Mivel szervezetük erős, ezért érdemes erősportokat választaniuk, mint például a birkózás vagy a súlyemelés. Emellett célszerű sok kardiót is alkalmazniuk edzéstervükben, mely hosszabb idejű, de alacsonyabb intenzitású mozgás legyen. A legjobb, ha hetente minimum ötször végeznek valamilyen testmozgást.

Étrendjük kialakításánál az endomorf testalkatúaknak a szénhidrát mennyiségére kell elsődlegesen odafigyelniük: érdemes lehetőség szerint minimálisra csökkenteni, ezzel szemben minél több fehérjét kell enni! Kevesebb zsíros étel, több zöldség, valamint minőségi szénhidrát és a testtömeg-indexnek megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, és endomorf testalkat esetén sem kell többé aggódni a kilók miatt!