Te tudod melyik testalkattípusba tartozol? Nem is hinnéd, milyen fontos! 2.rész

Mezomorf1Végre eldöntötted, hogy változtatsz az életmódodon, a szokásaidon és nem utolsó sorban a testeden is?  Ehhez viszont fontos megérteni, hogy hogyan álljunk neki, milyen ismeretekre, valamint teljesen kezdőként milyen edzésre és étkezési tervre lesz szükségünk.

A tegnapi napon már részleteztük az endomorf testalkat jellemzőit. Nézzük a soron következő típust!

Lehet, hogy te a mezomorf testalkatot testesíted meg! 🙂 Honnan tudhatod, hogy ide tartozol?
Van erre egy roppant egyszerű módszer. Fogjuk át csuklónkat egyik hüvelykujjunkkal és középső ujjunkkal. Ha az ujjaink pont összeérnek, akkor mezomorf testalkat típusba tartozunk!
Amit még tudni kell, hogy a mezomorf testalkatúak izmosak, vagy legalábbis nagyon könnyen izmosodnak, válluk széles, hasuk kemény, csípőjük keskeny, csontozatuk erős. Hajlamosak sok zsírt elraktározni, de a gyors anyagcsere miatt nagyon könnyen meg is tudnak szabadulni tőle.
Jellemzőik: erő, sportos testfelépítés, nőknél homokóra, férfiaknál téglalap alkat.

A mezomorf testalkatúak számára a legalkalmasabb a testépítés, hiszen ehhez rendelkeznek megfelelő genetikai feltételekkel, erővel és fizikai képességgel. Legyen szó akár kardióról, akár erősítő edzésről, minden mozgásforma megfelelő. A súlyzós edzésnél a lényeg, hogy kis tömeggel, ám magas ismétlésszámmal dolgozzanak, hiszen ha szervezetük hozzászokik egy bizonyos szintű terheléshez, akkor utána már nehéz lesz változást elérni az izomzat fejlődésében. Emellett fontos, hogy minden izmukat egyenletesen terheljék, hiszen mivel gyorsan izmosodnak, könnyen aránytalanná válhat a testük.
A változatos mozgásformákat tartalmazó edzésterv kialakítása ajánlott a legjobban az említett testalkat esetén. Lehetőleg minden edzésnek legyen erősítő és kardio része is.

Az étrend kialakításában az elsődleges szempont a szénhidrát és fehérje megfelelő elosztása: javasolt a 20% zsír, 50% szénhidrát, 30% fehérje. Egy ilyen étrenddel el lehet kerülni a testsúlyingadozást, és megfelelő mennyiségű energiát lehet bevinni a szervezetbe!