TUDATOS STRESSZ-KEZELÉS – Balázs Lilla

Időnként mindannyian stresszesnek érezzük magunkat. Mindannyian egész életünk során stresszes helyzetekkel nézünk szembe – személyes kérdésekkel, munka, gyereknevelés, nehéz kapcsolatok kezelése stb.
A stressz egy nagyon normális reakció, mely evolúciós múltunkból származik.

A küzdelem vagy az akut stresszreakció egy élettani reakció, amely egy észlelt káros esemény, támadás vagy a túlélés fenyegetésének válaszában jelentkezik. Ez határozottan szolgálta az őseinket, ám korunkban gyakran látszólag ostoba problémák, érzelmek és olyan helyzetek váltják ki, amelyek nem jelentenek veszélyt.
Érzelmileg kiváltott állapotban az emberi test adrenalint termel, amely fokozza a légzést, növeli a pulzusszámot, feszíti az izmokat és megváltoztatja a véráramot. Noha pontosan erre van szükségünk egy veszélyes helyzetből való meneküléshez vagy egy feladat elvégzéséhez, valószínűleg nem hasznos reakció az adott helyzetre, és ellentétes hatást válthat ki.
Stressz alatt lehet, hogy az agyunk olyan ciklusokban küzd, amiben nem tudunk megállni. Nyugtalanul és szorongónak érezhetjük magunkat, nem tudunk koncentrálni.
Dühösek, ingerlékenyek vagy akár agresszívek is lehetünk. Idővel álmatlanságot és csökkent fájdalomküszöböt tapasztalhatunk meg. Még azt is érezhetjük, hogy megőrülünk!
A stressz következményei fizikai, érzelmi és pszichológiai hatást gyakorolnak ránk, mivel szó szerint úgy érezzük, hogy az életerőnket kiszívja belőlünk. A súlyos, gyengítő betegségektől kezdve a korai ráncig, a stressz játszik szerepet.
Ezért hasznos tudni, hogyan válhatunk ki ebből a felgerjesztett állapotból egy nyugodt állapotba, ahol testünk és elménk békében van.


A tudatosság gyakorlása segíthet abban, hogy ezt a változást megtegyük. Íme néhány tipp:

Távolítsd el a negatív gondolataid meditációval

Gondolataink negatívak lehetnek. Ha negatív helyzetben találjuk magunkat, hajlamosak vagyunk katasztrofális gondolkodásra. Gondolataink hajlamosak eltúlozni a probléma nagyságrendjét, és ha komolyan vesszük gondolatainkat, akkor stressz szintünk emelkedik.
Ha úgy találod, hogy egyik gondolatról a másikra ugrasz, figyeld meg. Az tudatos meditáció nagyszerű eszköz a negatív gondolatok automatikus törlésére. Figyelned kell a gondolataid, ahelyett, hogy velük társulnál. Meditálj legalább öt percet naponta, fókuszálva a légzésre, vagy hallgass irányított meditációt.

Hálaadás

Ha negatív eseményeket tapasztalsz, akkor is nagyon fontos észrevenned, hogy mi megy jól.
A jó dolgokra való koncentrálás, akár napi néhány percig is, segít kioldani a stresszt a negatív eseményekből.
Programozd újra az agyad, hogy optimistábbá váljon, mert hála révén segít a pozitív események tárolásában.

Ismételgess pozitív állításokat

Amikor újra és újra hallasz egy üzenetet, tudatalatti elméd igazságként dolgozza fel, legyen az negatív vagy pozitív.
Szerencsére a negatív üzenetek ellensúlyozása útján megválaszthatjuk azt, amit el akarunk hinni. Próbálj meg választani legalább két pozitív kijelentést, és ismételd meg őket magadnak minden nap, vagy amikor stresszes helyzetbe kerülsz.
Például: „Bízok magamban”, vagy „pozitív és erős vagyok”.
Először ostobának tűnhet, de az ismétléssel szokásokat alakítunk ki.

Válassz olyan fókuszt, amely elvonja a figyelmedet

Amikor stressz helyzetbe kerülünk, hajlamosak vagyunk elszomorodni és negatív gondolkodást folytatni.
Legközelebb, amikor stresszesnek érzed magad, ahelyett, hogy energiádat a negatívra összpontosítanád, keress egy olyan tevékenységet, amely teljes figyelmet igényel.
Ez lehet figyelmes rajzolás, írás, aktív edzés és így tovább.
A stresszre való reagálás módjának megváltoztatása kulcsfontosságú annak csökkentésében, de azért, hogy megértsük az összes stressz kiváltó okát, elengedhetetlen annak az életünkből való jóindulatú kizárása.

“Te hozod létre a gondolataidat, a gondolataid a szándékaidat, a szándékaid pedig a valóságot.” Wayne W. Dyer

Szerző: Balázs Lilla Jógaoktató

Lilláról IDE kattintva olvashatsz bővebben! A jóga óráiról pedig ITT!