A zab jótékony hatásai

zab-royal-fitness-club-vacKeresve se nagyon találnánk olyan élelmiszert, ami ilyen mértékben elégítené ki az energiaszükségletünket. Nem is gondolnád, hogy  a zab milyen hihetetlenül sokoldalú élelmiszer. Erről írunk most részletesebben!

Biztosan nagyon sokat hallottál már a zabról, még akkor is, ha nem fogyasztod rendszeresen, hiszen dübörögnek a zabból készült reform édességek, a zabos sütik, zabból készült liszt az egészségesebb életmód fenntartásához és még sorolhatnánk. Már a középkorban is nagyon széles körökben elterjedt étel volt a zabkása (hogy egy kis történelmet is hozzunk ebbe az írásba 🙂 ).
A zab az egyik legfehérjedúsabb gabonafélénk, ami erősen lúgosító hatással is bír! Kis és nagy levelű fajtáját ismerhetjük ma. 
A kis levelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez többnyire sütemények, zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják fel. Ez az alkotóelemeknek csak töredékét tartalmazza, melyet elsősorban kötőanyagként és élelmiszerkoncentrátumként alkalmaznak.

A zab rendszeres fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul a szív és érrendszer egészséges működéséhez, hiszen fedezi a szervezetünk esszenciális zsírsav szükségletét.
A zab megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot!

A zab rendkívül könnyen emészthető, nagy mennyiségben van benne vízben oldódó ballasztanyag, amely nagymértékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetünkből. A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is!

Tipp: A boltokban kapható müzlikeverékek rengeteg cukrot és felesleges zsírt is tartalmaznak, éppen ezért javasoljuk, hogy a zabból készült ételeidet otthon, saját recept alapján állítsd össze!
Például: 30 gramm zabhoz engedj annyi vizet, hogy duplán ellepje, tegyél hozzá természetes édesítőszert, fél-egy adag fehérjeport tetszőleges ízesítésben! Megbolondíthatod fahéjjel és üthetsz bele 1-2 db tojást is, hogy emeld a fehérje tartalmát és ezáltal egy sokkal laktatóbb ételt kapsz!