Zsigeri zsír VS. bőr alatti zsír

zsigeri-zsír-royalfitnessclub-VácA hasüregi, más néven zsigeri zsír teljesen másképp viselkedik, mint a bőr alatti zsír. Ennek az eredeti funkciója, hogy védje a belső szerveinket: a szívünket, májunkat, veséinket és a hasnyálmirigyet. A hasi zsírnak a hasüregben van a helye, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora vastagságban nyújt védelmet számunkra!

Az emberi szervezetben felgyülemlett zsírnak két típusa van. Az úgynevezett külső/bőr alatti zsír az irhaszövetben raktározódik, és különösen népszerűtlen: a fenéken, a felső combon, de a felkar hátsó oldalán és a nyakszirt-váll területén lévő bőr is nagyon rugalmas, és óriási mennyiségű zsírt képes tárolni – akár 100 kilót is -, anélkül, hogy összeszorítaná a belső szerveket.
Létezik azonban egy másfajta zsírszövet is, mely jóval veszélyesebb: ez a hasi elhízás okozója, az úgynevezett belső zsír.

A nagyfokú hasi elhízás nyilvánvalóan esztétikai problémát is jelent, ám ettől sokkal de sokkal rosszabb hatásai is vannak az egészségünkre nézve. A hasi zsírok olyan molekulákat bocsátanak ki (pl.: stresszhormon), amelyek nagyban megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz kockázatát.

A zsigeri zsír “leolvasztásához” muszáj figyelembe vennünk pár szabályt és életmódbeli változásokat kell beiktatnunk.

Nagyon fontos, hogy: 

  • sok rostot együnk zöldségek formájában
  • sok folyadékot igyunk
  • időnként méregtelenítsünk
  • a finomított szénhidrátokat elhagyjuk
  • a telített zsírok fogyasztását csökkentsük
  • egyáltalán ne fogyasszunk cukrot
  • tejtermékek mérsékelt fogyasztása

A mérleg és a testtömeg-index (BMI) sajnos semmilyen információt nem ad arról, hogy mennyi zsigeri zsír van a szervezetünkben. Annál beszédesebb viszont a centi. Ha megmérjük a derékbőségünket, azzal majdnem biztosan következtethetünk arra, túl sok-e a hasüregi zsírunk vagy sem. – Nőknél 80 cm, férfiaknál 90 centiméter fölötti érték már zsigeri zsír felhalmozódást jelent.

Természetesen a helyes életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás is, amivel felgyorsíthatjuk a hasi zsír eltüntetését. Főleg a könnyű, aerob mozgások csökkentik a mennyiségüket, mint például a futás, az úszás vagy a biciklizés. Már 10%-os súlycsökkenés is a belső, hasi zsír 30%-ának lebomlását jelenti!