1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Meglepő, hogy betegségeink 75-80%-át részben befolyásolja az étrend , és 50-60%-ban pedig konkrétan meg is határozza az egészségünket! Ezért nagyon fontos, hogy hogyan táplálkozunk. Nehéz helyzetben vagyunk azonban, ha szeretnénk kiigazodni az egészséges táplálkozásról szóló rengeteg elv és irányzat között. Az étrendek dzsungelében könnyű elveszni, hiszen sok ellentmondással találkozhatunk.

Jó hír azonban, hogy vannak bizonyos bázisok, stabil pillérek. Mindössze tíz alapelv elsajátításával megtudhatjuk a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat!

1. Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!

Az egészség a megfelelő folyadékfogyasztásnál kezdődik! Ez az emberi szervezet legfontosabb alapeleme , hiszen az emberi test 70%-a víz, tehát szervezetünk működési alapját adja. A folyadékfogyasztás befolyásolja például a vér- és nyirokkeringésünket, vagy szervezetünk kémiai reakcióit is.

Kevesen tudják viszont és fontos: a hangsúly nem csak azon van, hogy igyunk sokat és hogy megfelelő minőségű folyadékkal hidratáljuk szervezetünket. Lényeges az is, hogy mikor és milyen formában iszunk!

A reggeli vízfogyasztás például elsődleges és az egyik legfontosabb, amit tehetünk önmagunkért!
Felkelés után szervezetünk nem ételt, hanem vizet kíván. Nem biztos persze, hogy szomjasnak érezzük magunkat ilyenkor, de szervezetünk bizony az!
Miért?
Éjszaka pórusainkon keresztül nagy mennyiségű vizet párologtatunk el. Ellenőrizhetjük ezt magunk is, ha reggel, valamint elalvás előtt is ráállunk a mérlegre. Könnyen lehetséges, hogy a kettő közötti különbség minket is meglep majd! A két adati közti súlykülönbözetet ténylegesen az éjjel elpárolgott folyadék mennyisége adja. Életfontosságú tehát ébredés után 3-5 dl tiszta, friss, vagy tisztított, szűrt vizet fogyasztani!
Nem javasolt azonban gyümölcslevet, édes italokat inni helyette, hiszen az emésztésünk felkelés után azonnali beindítása kerülendő. Igyunk helyette annyi vizet, amennyit csak bírunk!

A gyógytea sem megfelelő választás, hiszen az vízhajtó hatású. Fél liter gyógytea több, mint fél liter vizet hajt ki a szervezetből, így hidratálásra nem alkalmas.

Szellemi-lelki értelemben is fontos a reggeli ivás, hiszen segít a reggeli, délelőtti bioritmusunk maximumának elérését.

Gyerekeknél ugyanígy lényeges, hogy gondoskodjunk az ébredés utáni folyadékfogyasztásukról, hiszen így jobban tudnak majd teljesíteni az iskolában, és könnyebben viselik a felkelés, valamint a szellemi terhelés nehézségeit.

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 9 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu