4 gluténmentes vacsora ötlet

Gluténmentes receptek, nem csak lisztérzékenyeknek!

 

1. Paradicsomos csirke humusszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg csicseriborsó
  • 5 dl sűrített paradicsom
  • olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 2 dl kókusztej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • citromlé
  • só, bors, oregánó, tárkony, bazsalikom, őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

Kezdd a hússal: vágd fel apró kockákra a csirkét, olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, add hozzá a húst és párold kb. 8-10 percig (addig, amíg a husi fehér szí
nű nem lesz). Utána jöhet a fűszerezés, majd öntsd nyako
n a sűrített paradicsommal. Ha úgy érzed, hogy nem elég sűrű, akkor nyugodtan használj csicseriborsó- vagy gesztenyelisztet a sűrítéshez. Lassú tűzön 5-8 percig főzd puhára.

Ezután jöhet a köret, a humusz elkészítése. Áztasd be előző este a csicseriborsót, főzd puhára és ezután jöhet a mixelés. Ha van aprítógéped, akkor csak simán tedd bele a borsót, a fűszereket, a kókusztejet, a citromlevet és a fokhagymát, majd keverd krémes állagúra. Persze ezt botmixerrel is megteheted. Miután kész a hús és a köret is, nincs más dolgunk, mint tálalni. A humusz egyébként hidegen és melegen is isteni, szóval akár reggelire is tökéletes választás, friss zöldségekkel fogyasztva.

2. Zöldségtorony

zoldsegtoronyHozzávalók:

  • 1 kg mexikói zöldségkeverék
  • 50 dkg csirkemell
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • só, bors, oregánó, majoranna, őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

Készítsd elő a csirkemellet, vágd kockákra vagy csíkokra. Vedd elő a fagyasztóból a mexikói zöldségkeveréket (de persze friss zöldségeket is használhatsz), öntsd le meleg vízzel és hagyd egy kicsit kiolvadni. Pirítsd meg a hagymát egy nagyobb edényben, majd add hozzá a csirkét. Elég, ha csak kicsit megpárolod, ne főzd túl, mert ezután még megy a sütőbe, és nagyon kiszáradhat.

Keverd össze a zöldséget a csirkével, és pár percig párold, hogy összeérjenek az ízek. Nem baj, ha a zöldségek még nagyon roppanósak, a sütőben puhára sülnek majd. Fűszerezd ízlés szerint – javasoljuk, hogy az őrölt pirospaprikával ne spórolj, mert nagyon jól kihozza a zöldségek ízét. Ha ezzel is kész vagy, akkor vedd le a tűzről, és öntsd bele egy tepsibe. 250 fokon kb. 40 percig finom ropogósra sütheted.

3. Cukkinis-csicseriborsós lepény

cukkinis-csicseriborsos_lepenyHozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 50 dkg csicseriborsó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás
  • só, bors, tárkony, oregánó, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Először gyaluld le a cukkinit, sózd meg jól és hagyd állni addig, ameddig levet nem ereszt. A csicseriborsót érdemes már egy nappal korábban beáztatnod, mert nagyon nehezen puhul, és gyorsabban haladsz, ha nem kell órákig főznöd. Miután leszűrted, főzd puhára a borsót. Tedd félre, és egy másik edényben párold meg a hagymát kevés olívaolajon, add hozzá a pirospaprikát, majd amikor üvegesre pirult, akkor jöhet az edénybe a cukkini, amit ízesíts a fokhagymával és a többi fűszerrel. A krémesre tört csicseriborsót keverd össze a cukkinivel és hagyd egy kicsit állni (ha nincs botmixered, akár krumplinyomót is használhatsz, így is krémes állagot kapsz). Miután összeértek az ízek, mehet bele a 3 tojás; keverd jól össze, és a kapott masszát öntsd rá a sütőpapírra. 200 fokon 30-40 percig sütjük a lepényt (ez nagyban függ a cukkini víztartalmától). Próbaként bevetheted a jól ismert villás trükköt, vagyis szúrj bele a közepébe, és ha nem ragad rá semmi, akkor kész is van a lepényed.

4. Gesztenyekrém

gesztenyekrem1Hozzávalók:

  • 50 dkg cukormentes gesztenyemassza (használhatsz sima gesztenyét is, de jóval több idő előkészíteni),
  • 2-3 ek. gesztenyeliszt,
  • olívaolaj vagy kókuszolaj,
  • őrölt fahéj és szegfűszeg,
  • 5 dl kókusztej,
  • egy csipet só,
  • természetes édesítőszer (mi eritritet használtunk).

Elkészítés:

Az első dolgod az lesz, hogy kevés olívaolajon megpirítsd a gesztenyelisztet (kb. 1 perc), majd hozzá is adhatod a gesztenyemasszát (érdemes már a főzés megkezdése előtt kitenni olvadni, mert így kevesebbet kell vele bíbelődnöd).

Ezután öntsd fel a kókusztejjel, add hozzá a csipet sót, az őrölt fahéjat és szegfűszeget (ízlés szerint), majd alaposan turmixold össze botmixerrel.

Lassú tűzön addig főzd, ameddig kellőképp be nem sűrűsödik. Ha még pikánsabb ízvilágra vágysz, akkor nyugodtan megbolondíthatod egy kis rumaromával. Tökéletes paleo desszert.

Forrás: bien.hu