5. rész: Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. 
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!
2. rész: Gondolkodjunk rendszerben!
3. rész: Válasszuk a tökéletes reggelit
4. rész: Fogyasszunk-e búzát, vagy sem? 

5. Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat!

Vajon mit jelent ez? Gyakorlatilag a vércukorszintet. Az ételek glikémiás indexe rendkívül izgalmas terület (azt jelenti, hogy milyen mértékben emeli meg az adott táplálék a vércukorszintet). Noha nem annyira közismert, mint az ételek kalória- és szénhidráttartalmának fontossága. Sajnos az ételek csomagolásán ezt az adatot nem találjuk meg.

Pedig az alacsony glikémiás indexű táplálékok fogyasztásával később és kevésbé tör majd ránk az éhségérzet, tehát kitolható velük a következő étkezés ideje. Itt máris elérkeztünk egy másik fontos kérdéshez.

Az emberek ugyanis nem csak hogy túl sokat esznek, hanem túl sokszor is! Sok helyen olvashatjuk, hogy 4-6 étkezést ajánlanak egy napra, 2-3 óránként. De egyre erősödik az a nézet, hogy ezt az elvet azért találták ki, hogy egyszerre ne együnk sokat, főleg ne este, hanem inkább többször keveset, és osszuk el az étel mennyiségét.

A legjobbnak a 2+1-es és a 3+1-es táplálkozás bizonyult:
2+1: két főétkezés és kevés vacsora
3+1: három főétkezés és egy nyers étkezés

A kutatások szerint 30%-kal többet esznek az emberek, mint amire szükségük volna. Ennek oka, hogy édes, finomított ételeket fogyasztunk leggyakrabban, és úgynevezett hiperinzulinizmus lép fel: ez a vércukorszint hullámzása, ami nemcsak növeli az éhségérzetet, de beteggé teszi a testet, hozzájárul a rák, a cukorbaj és a szívbetegségek kialakulásához. Minél kisebb a vércukorszint ingadozás, annál egészségesebbek leszünk hosszú távon!

A glikémiás indexet (GI) tekintve is ajánlottak például a durumlisztek, hiszen a fehér liszthez képest kedvezőbb hatást gyakorolnak a vércukorszintre. Szintén jó glikémiás indexű a zabkása, köles, hajdinakása, barnarizs, a hüvelyesek és a zöldségek. Kivételt képez a krumpli, amely viszonylag magas GI-vel rendelkezik. Helyette válasszunk párolt, grillezett zöldségeket vagy zöldköretet. A zöldségfélék, teljes gabonák, dió-, mandula- és borsófélék szépen beállítják a vércukorszintünket. Ez pedig csökkenti a nassolási kényszert, és hozzájárul a kiegyensúlyozott lelkiállapot, jó közérzet megteremtéséhez.

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 5 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu