5 tea, ami kimondottan jól helyettesíti a kávét

Sokan ébrednek úgy fel, hogy a napjukat el sem tudják képzelni az élénkítő hatású kávé nélkül. Ám a teák között is egész sok fajtát találunk, amelyek energiát adnak, fokozzák a teljesítményünket a kávé mellékhatásai nélkül is.
Alapvetően a mértékkel fogyasztott feketekávénak egy egészéges embernél nincsenek káros mellékhatásai. Élénkít, segít jobban teljesíteni a munkahelyünkön, véd a kettes típusú cukorbetegségtől, és antioxidáns-tartalmánál fogva egyes ráktípusoktól is. Ám a legtöbben nem üresen és feketén isszák, hanem rengeteg cukorral, tejszínnel, tejjel felöntve, habbal, cukorral dekorálva. Vagy ami még rosszabb, instant formában fogyasztják, amiben sokszor megtalálható egy rákkeltőnek minősített anyag is. Ha szeretnénk kevesebb kávét inni, vagy akár teljesen kihagyni az életünkből, helyettesítsük egészséges és finom teákkal, amik ugyanúgy képesek élénkebbé varázsolni, és az egészséges életmódba is beilleszthetők.

Ha kell a magas koffeintartalom: guarana
A sportolók egyik kedvenc élénkítő itala, de nem annyira ismert, mint a szokásos teafélék. Magas koffeintartalma, koncentrációt segítő hatása miatt kiváló kávépótlóként ihatjuk. A teafüvet az Amazonas őserdeiben honos kúszónövény magjából készítik szárításos és pörköléses eljárással. Fejfájás, emésztési problémák ellen is jótékony hatású, de magas vérnyomással élők inkább kerüljék, és vigyázzunk, hogy ne adagoljuk túl.

Mindig erőt ad: ginszeng
A Mandzsúriából származó növénynek nem a bogyóját vagy a levelét, hanem vastag gyökerét használják fel a teához. Japánban és Kínában évszázadok óta fogyasztják azok, akik erőt szeretnének meríteni, élénkebbé válnának, vagy fokoznák a teljesítőképességüket. A ginszengtea kellemes mellékhatása az emésztés serkentése, a fejfájás csillapítása, a stressz és a vércukorszint csökkentése, az immunrendszer erősítése.

Bármikor ihatjuk: zöld tea
Élénkít, anélkül hogy túl sok koffeinnel terhelné szervezetünket, így tulajdonképpen bármikor elkortyolhatunk belőle egy csészével. Antioxidáns-tartalma kiemelkedően magas, segít a fogyókúrában, véd a fogszuvasodás és a magas vércukorszint ellen, illetve különböző szív- és érrendszeri betegségeket, daganatokat is megelőzhetünk fogyasztásával.

Az ötízű Schisandra-tea
A kínai kúszómagnóliaként, ötízű gyümölcsként vagy életbogyóként ismert növényt régóta használja a hagyományos kínai gyógyászat. A zöld teához hasonlóan jó hatással van a vércukorszintre, élénkíti a memóriát, fokozza a teljesítőképességet, tisztítja a veséket, az ereket, segíthet megelőzni a rák kialakulását, erősíti az immunrendszert. Kínában erősítőszerként használják, különleges íze miatt még bort is főznek belőle. Ezt is egyre több sportoló fogyasztja kávé helyett.

A csersav nélküli rooibostea
Afrikai vörös teának is becézik színe miatt, no és azért, mert a rooibos tulajdonképpen egy dél-afrikai cserje. Az egész világon elterjedt, hazánkban is egyre többen fogyasztják. Ennek oka rendkívül alacsony koffeintartalmában és szintén alacsony csersavtartalmában keresendő – ez a tea az érzékeny gyomrot sem irritálja. Gyakran használják gyerekeknek szánt teakeverékek alapanyagaként, mert nem lesznek tőle extrém élénkek a csemeték, és mert teljesen természetes módszereket használnak az alapanyagok feldolgozásához. Méregtelenítő hatása jelentős, gazdag ásványi anyagokban, antioxidánsokban, oldja a görcsöket, a stresszt, segít a rák megelőzésében. Ma már nem csak teaként fogyaszthatjuk, hiszen eszpresszót, tejeskávét is készítenek belőle. A tiszta rooibosfőzet olyan jótékony hatású, hogy sok helyen fürdővízhez adagolják.