8. rész: Biztosítsunk magunknak egészséges bélflórát! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. 
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!
2. rész: Gondolkodjunk rendszerben!
3. rész: Válasszuk a tökéletes reggelit
4. rész: Fogyasszunk-e búzát, vagy sem?
5. rész: Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat!
6. rész: Fogyasszunk elegendő rostot és nyers ételeket is!
7. rész: Zsiradék-kisokos

8. Biztosítsunk magunknak egészséges bélflórát!

Az emberi bélrendszerben rengeteg élő sejt található. Baktériumok sokasága és kevebb gombatelep egymással verseng itt egymással a táplálékért. Legfontosabbak közülük a lakto és bifid baktériumok koloniái. A növényi élelmiszerekkel javítható a bélflóra státusza, ami az immunrendszerünk állapotáért 70-75%-ban felelős, hiszen itt dől el a tápanyagok felszívódása is. Ezért nem mindegy, hogy milyen fajok és milyen számban szaporodnak el a bélrendszerünkben.

A cikória, édesgyökér, édesburgonya, a hagymafélék, az alma, banán jó bélműködést biztosítanak, de a mandula, dió, vöröslencse, csicseriborsó is hasznos a kedvező baktériumok szaporodására nézve. Ezt pre-és probiotikus táplálkozásnak nevezzük.

A bélműködés az immunrendszeren túl hatással van az agyműködésre, az allergia elleni védelemre, a légzőszervekre is!

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 2 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu