Az antibiotikumok sajnos nem segítenek vírusos fertőzések esetén, viszont a bélflórát kikezdik. Ezért nem érdemes őket ok nélkül bekapkodni. Bejegyzésünkben összeszedtünk néhány gyógynövényt, amik enyhíti a vírusos fertőzések tüneteit és segítenek felépülni
Melyek azok a gyógynövények, amelyek segítenek vírusos fertőzés esetén?
- Lapachokéreg: Az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus- és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Egy liter vízhez 2 evőkanál vagy 3-4 filter fakérget kell számítani, 10-15 percig főzni kell, majd még 10 percig áztatni mielőtt elfogyasztjuk. 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét.
- Macskakarom: A másik fontos dél-amerikai immuntréner. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Azonban ha a már meglevő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emeljük meg az adagot.
- Kurkuma: A belőle kivont festék, a kurkumin erős gyulladásgátló, mivel blokkolja a leukotriénképződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású), továbbá stimulálja a mellékvese által termelt kortizol képződését. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerekével, és azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.
- Gyömbér: Közismert gyulladáscsökkentő, sok antioxidáns, gombaölő és vírusellenes vegyület található benne, ezen kívül fájdalomcsillapító, jól kezeli a köhögést, és a gyomorégést, émelygést is enyhíti – ami nem ritka velejárója a náthának sem.
- Noni: A gyümölcs hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Jó hatással alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére. Napi 2-3×1 evőkanálnyit keverjen el gyümölcslével.
- Shii take gomba: A Shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszert erősítő hatással is rendelkeznek. Egyes amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget ad egyes vírusokkal szemben. Hasonlóan jó lehet a Maytake, a Cordyceps, a Reishi gomba is.
- Bíbor kasvirág: A növény frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga rákötődik a vírusok és baktériumok felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlható.
- Ginzeng: Adaptogén, immunmoduláló, nagyon jól használható a szervezet tonizálására, betegségek megelőzésére. Fogyasztható: gyógytea, vizes-alkoholos kivonatok, kapszulák formájában is.
Figyelem: kúraszerű fogyasztásánál 3 hónap után 1–2 hét szünet beiktatását javasolják. Használatát nem ajánlják várandósoknak, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek, asztmás és tüdőtágulásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködőknek.
- Bodorrózsa (Cistus creticus): A leveléből nyert kivonat nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, így ennek köszönheti gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságát.
Immunerősítő tulajdonsága hasznos mind a megelőzésben, mind a betegség leküzdésében.
- Homoktövis: A sárga színűre érett bogyótermés rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, és ezek együtt erősítik szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Fontosabb hatásai: adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő. Fogyaszthatjuk a bogyókból készült szörpöt, szirupot, illetve a lekvárját is.
- Méhpempő: A gyulladásos és fertőzéses állapotok esetén kitűnő kiegészítője lehet a hagyományos terápiának, egyrészt természetes gyulladáscsökkentő és antibiotikumszerű, másrészt pedig antivirális hatása miatt. Influenzás állapotok esetén rövid 7-10 napos kúra ajánlott, míg egy masszívabb vírusos fertőzés esetén 90 napos kúra szükséges napi 3 gramm adagban.
- A bioflavonoidok megsokszorozzák a C-vitamin hatását és segítik felszívódását. Baktérium- és vírusellenes hatásuk is van, emellett gyakran alkalmazzák őket bizonyos vírusok kezelésére.
- A lizin (esszenciális aminosav) gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amelyeket bizonyos vírusok (pl. HPV) termeltetnek a sejttel, a kötőszövet feloldása érdekében. A vírus így nem tud terjedni környezetében.
- A C-vitamin és a cink sem maradhat ki egyetlen vírusfertőzés kezeléséből sem. Ilyenkor legalább 4-5 g C-vitamint és 50 mg cinket javasolt több héten át szedni.