Honnan tudod, hogy borzalmas edzőt választottál? Íme, 5 jel

A személyi edző az egyik legjobb választás, ha gyökeresen szeretnél változtatni az alakodon. Mindazonáltal nincs lehangolóbb, ha még az ő segítségével sem történik semmi. De talán ekkor már nem a hozzáállásoddal van baj… Honnan tudhatod, hogy rossz edzőt választottál?

Nem érdeklődő

Az edző egyik első, és legfontosabb feladata, hogy érdeklődjön rólad. Ez messze nem csak abban merül ki, hogy kideríti, mikor és mit sportoltál, hogyan étkezel.

Lényeges, hogy az esetleges sérüléseidről, baleseteidről egyaránt kifaggasson. Sokan már az elején kihagyják ezt a rettentően fontos kérdést, és ha esetedben szintén így van, akár fel is állhatsz, és kereshetsz valaki mást.

Mi lenne, ha szívproblémával érkeznél, és erre rá se kérdeznek? Vagy, ha nagyon komolyan megsérült a térded, ami sajnálatos módon sosem lesz 100%-os?

Ha ezekre a sérülésekre, betegségekre leendő edződ nem derít kellő mennyiségű figyelmet, akkor egész biztosan felelőtlen, és nem érdemli meg, hogy kifizesd.

Nem méri folyamatosan a fejlődésedet

A kézzel fogható eredmény igazolására az egyik legjobb módszer, ha nem otthon méricskélsz, hanem az edzőteremben ellenőriznek. Ez egyrészt garantáltan elfogulatlan, másrészt nem csak neked, hanem az edződnek is kiváló visszacsatolás.

Ugyancsak hamar kiderülhet a turpisság: hogyan mutatja meg, hogy ő jó edző, te pedig jó alany vagy, ha rá sem állít a mérlegre? Persze, sokan csak legyintenek rá, hogy hány kiló vagy, a mérlegelés és a centizés mégiscsak a legtökéletesebb, mérhető visszajelzés, amit kaphatsz.

A lelkiismeretes edzők még fotókat is készítenek rólad, így a nehéz pillanatokban inspirálni tudnak a már elért eredményekkel.

Túl szigorú étrendet ír neked

Akinek ez még nem lenne világos, annak sajnos el kell árulnunk, hogy az étkezés sokkal többet nyom a latban, mint a mozgás. Persze utóbbit sem szabad lebecsülni, nem csupán az alakformálás végett, hanem azért is, mert a legfrissebb kutatások szerint halálosabb a mozgáshiány, mint a túlsúly.

Az mindenesetre biztos, hogy nem kaphatsz olyan mintaétrendet, ami mindenkinek beválik. Sokak számára ez sem szembeötlő, de hogyan is ehetnél ugyanannyit, mint egy negyvenkilós hölgyemény, vagy éppen egy versenyre készülő fekvenyomó?

A jó edző nem ír neked sem túl szigorú, sem túl laza étrendet, és pláne nem nyomja a kezedbe az első edzés elején. Akkor még azt sem tudhatja, mit szeretnél elérni…

Nem hallgatja meg a kéréseidet

Akkor választottál jó edzőt, ha ő meghallgatja a kéréseidet, de számára az edzés és az étrend szent, ezeken a pontokon nagyon minimálisan enged csak változtatni. Ugyanakkor egy jó edző tudja, hogy ha utálod a halat és sosem etted meg, akkor hiába kalóriaszegény és szerepel az étrendedben, nem fogod most sem elfogyasztani.

Ekkor nem hord le a sárga földig, hanem keres neked olyan alternatívát, amivel ezt az élelmiszert kiválhatod. Ez persze csak egy példa, de azért ne felejtsük el, az edző van érted, és nem fordítva.

Ha ilyen beosztásban dolgozik, akkor tudnia kell, hogy nincs két egyforma ember, és neki kell kiderítenie, hogyan tud téged bevonni a munkába. Nyilván a te elhatározásod legalább ennyire lényeges, nem szabad mindenhol kibúvót keresned, de ha van néhány kérésed, arra közösen kell megoldást keresnetek.

Nem néz ki edzőnek

Ez már lényegében mellékes, de mégis nagyon sokat számít a hitelességben. Persze bárki lehet jó edző, aki nem feltétlenül néz ki annak, egy ilyen ember aligha tud motiválni a nehéz pillanatokban. Sajnos ezen a téren is tipikusan jellemző, hogy „aki nem tudja, az tanítja” – és most nyilván nem azokra a profikra gondolunk, akik ily módon folytatják pályafutásukat.

Aki valaha elért valamit a testépítés, edzés terén, annak mindig nyoma marad, akkor is, ha már nem éppen fiatal, vagy nem túl aktív az illető. A külső megítélésével tehát óvatosan kell bánnod, de azért mégis nézd meg, ne olyan edzőt válassz, aki jól láthatóan bort iszik, de vizet prédikál (s mindezért komoly pénzt kér el).

Válassz személyi edzőink közül. Várják a jelentkezésed!