Melyik méz mire jó?

A méznek rengeteg jótékony hatását ismerjük, és télen még inkább előtérbe kerül a megfázások idején. De melyik méz mire jó igazán?

Akácméz

Az akácméz világosabb színű, és nem olyan telt az íze, mint a többi mézfajtáé, magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően viszont nem kristályosodik. Állaga miatt könnyen fogyasztható, akár a reggeli müzlire csepegtetve vagy teába keverve is megállja a helyét. Mérsékelt inzulintermelést okoz, ezért kis mennyiségben még a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kimagasló fertőtlenítő hatása miatt a mézfajták közül az akácméz az egyik legjobb választás köhögésre, torokfájásra és megfázásra. Magas a kalciumtartalma, ami jótékony hatással van a csontképző folyamatokra, és vasban is gazdag, ami pedig a vérképzést támogatja.

royal-fitness-edzoterem-vac-mez-1Vegyes virágméz

Különböző virágok nektárjaiból készül, könnyen megkülönböztethető az akácméztől, mert jellemzően sötétebb színű. Sőt, minél sötétebb a színe, annál magasabb az ásványianyag- és flavonoidtartalma. Emellett antioxidáns hatással bír, és közömbösíti a szervezetben károkat okozó szabadgyököket. Cukortartalma miatt a kiegyensúlyozott napi energiabevitelhez a vegyes virágméz a legjobb választás.

royal-fitness-edzoterem-vac-lepes-mezLépesméz

Ezt a fajta mézet érlelik a legtovább a méhek. Kiemelkedően magas tápanyag tartalmú, nagyon sok nyomelemet és enzimet tartalmaz. Nevét a keletkezéséről kapta, ahogy a méhek viaszfedéllel elzárt lépekbe tárolják a mézet. A legérintetlenebb mézként tartják számon, mert semmilyen technológiai folyamaton nem megy át. Gyógyhatású csemegénk ajánlott légzőszervi, főleg orrdugulás, homloküreg gyulladás, szénanátha tüneteinek enyhítésére.

royal-fitness-edzoterem-vac-mez-harsHársméz

Erősebb sárga színű és nehezen kristályosodó mézfajta. Nyugtató és alvást elősegítő hatása miatt bátran fogyasztható este is, és gyerekeknek is ajánlott 1-2 kávéskanállal elalvás előtt. A hársméz további jótékony hatása, hogy küzd az érelmeszesedés ellen, ajánlott lázas állapotra, köhögésre, hörghurutra, görcsoldásra és a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására.

Forrás: bien.hu