Miért jó kikapcsolódás a tánc? – Librecz Ákos

Sziasztok, Librecz Ákos vagyok a Nocomment Hip Hop Tánciskola váci stúdiójának vezetője. 10 éve oktatok hiphopot itt a Royal Fitnessben. Ez idő alatt rengeteg embert ismertem meg, sok fiatal nőtt fel a szemem láttára.

Nap, mint nap sok kérdést kapok, hogy érdemes-e elkezdeni táncolni? Hány éves korban érdemes elkezdeni? Nem vagyok túl öreg? Nem vagyok túl fiata? Nem vagyok túl kövér hozzá? Nekik szeretnék egy kis segítséget nyújtani.
Jómagam több, mint 20 éve léptem be először egy tánc terem ajtaján. Emlékszem az első órára szinte remegve álltam a tükör elé, azon töprengve, vajon ki mit fog gondolni rólam, mennyire leszek ügyetlen, sőt át is lehet, hogy teljesen béna leszek. Aztán a kezdeti izgalmon továbblépve az évek során folyamatosan fejlődtem, egészen odáig, hogy tévéműsorok színpadán illetve fesztiválokon, nagykoncerteken táncoltam hatalmas arénákban vagy éppen a Sziget Fesztiválon. De, hogy miért is jó a tánc, mint szabadidős tevékenység?

Elsősorban a tánc örömöt okoz. Mint minden mozgásforma ez is endorfin szabadít fel ami, mint jól tudjuk boldogságunk egyik forrása. Másrészről formában tart. Állóképességet és tónusos testet lehet szerezni vele. Segít hajlékonynak maradni vagy éppen hajlékonyabbá válni. Testünk mellett az agyunkat is fejleszti. A különböző koreográfiák megjegyzése, illetve megtanulása koncentrációt igényel. Az elsajátított koreográfia visszaismétlése pedig a memóriánkat dolgoztatja meg. Ha mindez nem lenne elég, egy idő után nagy magabiztosságra lehet szert tenni. A kezdetben félénk tanítványok is bátran mernek például egy buliban megmozdulni. És ha a buliban mi vagyunk a táncparkett ördögei, azt mindannyian tudjuk, hogy milyen előnyökkel jár. Mindezek mellett közösség formáló erejét is meg kell említenem. Legyen szó páros táncról csapatról vagy akar szóló táncról, A táncórákon mindig jó közösség alakul ki, jó érzés valahova tartozni, ahol elfogadják az embert és együtt fejlődünk.

Természetesen a hobbiból egy idő után komolyabb szintre is lehet lépni. Akár versenyzés, vagy színpadi táncos irányba.

Azonban a legtöbb embernek nem ez a célja.. Szeretnek órára járni, közösségbe tartozni és örömet okoz nekik.
És nincsen annál jobb érzés, mint este, egy jó tánc óra után fáradtan hazaérni, izomláztól sajgó testtel beülni a kádba, és az elalvással garantáltan nem lesz probléma.

Köszönöm, hogyha végigolvastad ezt a kis bejegyzést. Ha kedvet kaptál táncolni, megtalálsz minket a Royal Fitnessben!

Librecz Ákos