PUFFADÁS? EZ A 6 DOLOG OKOZHATJA!

Az emésztési problémák hátterének megfejtése nem könnyű, a puffadással sokan találkoznak, akár egészségesen táplálkoznak, akár nem. Mivel zavaró lehet, mindannyian szeretnénk tudni, hogy mit tehetünk ellene! Íme a hat leggyakoribb ok, ami a puffadás hátterében állhat.

Az odafigyelés és gondosság mellett is hullámzó – és sokszor érthetetlen – lehet a megjelenése, valamint a gázképződés mértéke. Kevesen tudják, hogy nem mindegy, mit mikor és mivel fogyasztanak kombináltan, hogy mennyire voltak fáradtak, kimerültek evés közben, mit ittak az evéshez (előtt vagy után) és persze, hogy hány órakor történt az étel elfogyasztása…

Vannak olyan étel összetevők, melyek nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. A kellemetlen tünetek megelőzése érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

  1. Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleglaktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket!
Segíthet az evés előtt bevett laktáz enzim és a probiotikumok kúraszerű használata is.

  1. Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, például az alma, a körte vagy a sárgadinnye. Ha magasabb fruktóztartalmú gyümölcsöt eszünk, akkor megszórhatjuk nagyon kevés (!) barna cukorral, hogy kevésbé puffasszon.
Fruktózlebontást segítő enzim is kapható már, ennek evés előtti bevétele is sokat javíthat közérzetünkön.

  1. A keményítőben gazdag élelmiszerek puffaszthatnak

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot, kölest és burgonyát.
Nem árt kizárni a glutén-intolerancia (lisztérzékenység) lehetőségét is. Ha ugyanis ez a problémánk, és mégis tartósan fogyasztunk magas gluténtartalmú ételeket, akkor a bélfal is károsodik, a felszívódás pedig romlik, és sokféle hiánytünet, gyulladás alakulhat ki.

  1. Bor, sajt, paradicsom is előidézheti

Ha magas hisztamin vagy thyramin tartalmú ételeket fogyasztunk, és nincs elég azokat lebontó DAO-enzimünk, akkor könnyen felpuffaszthatnak a felsoroltak, s akár erős hasi görcsöt, hasmenést és csalánkiütést is okozhatnak.

Érdemes lehet külön tesztelni ezeket az élelmiszereket, hogy melyik lehet a ludas, hogy később tudjuk, mit érdemes elkerülni.

  1. Puffasztó édesítők

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak!

  1. Hüvelyesek: egészségesek, de puffadást okozhatnak

A galaktánban és kénben gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást. Ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket! Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk, és az első főzővizet leöntjük róla.

A puffadás miatt nem érdemes lemondani az egészséges élelmiszerekről, inkább találjuk meg a kulcsot önmagunkhoz, és figyeljük meg a testünket, vagy szükség esetén vizsgálatokkal keressük meg az emésztési nehézségek okait!

Forrás: etelem.hu
Egy zseniális oldal, látogassátok sűrűn!