RIBISZKE, A BOGYÓKIRÁLY

A fekete és pirosribiszke az a bogyós gyümölcs, ami a homoktövis mellett igen nagy szerepet tölte be a betegségek megelőzésben. Fontos, hogy ne csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen fogyasszuk őket egészségünk védelme érdekében!

A ribiszke hazánkban is termesztett, védett növény. Termésének beltartalmi értéke és előnyös élettani hatásai terén szinte minden más bogyós gyümölcsöt, sőt a citrusféléket is megelőzi! Kiemelkedő jelentőségét régóta ismerik és alkalmazzák a népi gyógyászatban, bár elterjedtsége visszaszorult a modern ipari termékek térnyerésével. Tudni kell azonban, hogy hatását rendszeres fogyasztás esetén fejti ki.

Ismert e bogyós gyümölcs erős antioxidáns, gyökfogó, daganatellenes hatása, amely különösen bélrendszeri és prosztatarák ellen ad védelmet, de különleges vegyületei egyéb tumorok ellen is hatásos.

Rákmegelőző hatása mellett említhető érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő tulajdonságuk is ismeretes. Értágító és mérhető (!) vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Fogyasztásuk segíti az ízületi gyulladások, reuma, köszvény visszaszorítását.

A fekete- és pirosribiszke a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök, ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaznak karotinoidokat, B-vitaminokat (B1, B2, B3, B6, pantoténsav, biotin), K-vitamint, flavonoidokat, antocianidokat, polifenolokat és E-vitamint is. Ásványi anyag- és nyomelemtartalmuk terén kiemelkedő a vas, réz és mangántartalma, de kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és szelént is hordoznak.

Mivel olajos komponenseket hordoz, az urológiai szervek (hólyag, vese) egészségét fenntartják. Biológiailag aktív vegyületei az alsó húgyúti gyulladásokat még olyan esetben is képesek kezelni, amikor a gyulladás már régóta fennáll. Vízhajtó és lúgosító tulajdonsága révén a veséket is tisztítja. Jótékony hatásúak méhgyulladás esetén. Kíméletesen fokozzák az epetermelést, emellett túlsúlyosaknál a zsírégetést elősegítik, amivel a fogyókúrák hasznos eszközei lehetnek. Részt vesznek a detoxikációs folyamatokban, a savtalanításban, ásványi anyagaik és fitokemikáliáik révén. Javítják a látást, karbantartják a szem ereit, különösen számítógépes munkakört folytatók esetében, és csökkentik a szem kifáradását.

Még idényen kívül sem kell lemondanunk a használatukról, hiszen fagyasztott, aszalt vagy sűrített formában is hozzáférhetőek, emellett a színanyagokat külön is ki lehet nyerni belőlük és ilyen módon is hasznos fogyasztani, erről még lesz szó.

Azért is szeretjük, mert általánosan serkenti a vörösvértestek és a hemoglobin képződését, egyéb vasforrásokkal (pl. dió, zöld levelek, stb) együtt támogatja a vashiányos vérszegénység megelőzését, különösen lányok, nők esetében. Segít a fáradságérzésen, B-vitamin tartalma pedig az idegrendszert védi.

A fekete- és pirosribiszke héja, gyümölcshúsa és magja is előnyös vegyületeket hordoz. Fokozza a bőrszövet nedvességmegtartó és ellenállóképességét, és a kiütéses, gyulladt bőr „orvosságaként” tartják számon hosszú ideje.

Emellett a benne lévő összetett cukrok (poliszacharidok) segítenek a fekélyek megelőzésében (természetesen orvosi konzultáció szükséges).

A fekete- és pirosribiszkéből sokféle terméket készítenek, azonban leghasznosabb nyers formában a bogyó minden részét elfogyasztani. Mivel idényjellegű gyümölcs, az idényen kívül nehéz megoldani frissen tartását. De mint említettük, a hideg évszakokban is fogyasztható a következők szerint. A költséges fagyasztási eljáráson kívül sűríthető pl. vákuumsűrítéssel is, de a kíméletes szárítás is megőrzi az értékes anyagokat. A gyümölcsökből a lényerés során, értékes, magas színanyagtartalmú préstörköly áll elő, amelyet azonnal, kíméletesen feldolgozva cukorszegényített fekete- és pirosribiszkehéj- és magőrlemények gyárthatók, amelyek rendszeres bevitelével szervezetünk a hideg évszakban is értékes flavonokhoz, antociánokhoz, növényi színanyagokhoz juthat. Ez utóbbiakat ételekhez tehetjük hozzá: felhasználhatóak müzlik, kásák, turmixok, krémlevesek készítéséhez.

Forrás: etelem.hu
Kövessétek Tóth Gábor tanácsait!