A sportolók szervezetében lezajló vércukorszint szabályozás…

A sportolók szervezetében lezajló vércukorszint szabályozási események a nem sportolókéval teljesen megegyező mechanizmussal jönnek létre, de itt erőteljesebb, szélsőségesebb ingadozás ellenében kell dolgoznia szervezetünknek. A vér cukorszintjét annak szőlőcukor tartalma határozza meg, egyéb cukrok (pl.: gyümölcscukor, tejcukor) közvetlenül nem befolyásolják. A vércukor egy úgynevezett megengedhető maximális, illetve szükséges minimális érték közötti tartományban mozog, egészséges szabályozási mechanizmusokat feltételezve. Ha ebből a tartományból kilép, működészavarokkal, teljesítménycsökkenéssel, rosszulléttel, akár eszméletvesztéssel is számolhatunk. A vér cukorszintje táplálkozás során emelkedik, amennyiben az elfogyasztott ételek tartalmaznak egyszerű (szőlőcukor) vagy összetett cukrot (keményítő). Az egyszerű szőlőcukor azonnal felszívódva, gyors vércukorszint emelkedést okoz, míg az összetett cukrok lassan szívódnak fel a tápcsatornából, elhúzódó és mérsékelt vércukorszint emelkedést eredményezve. Ha vérben nő a szőlőcukor szintje, a Langerhans szigetek sejtjei inzulint bocsátanak a keringésbe, mely a sejtek cukorfelhasználá- sát növelve közvetett úton csökkenti azt.

Sportolás alatt a vérből gyorsabban használódik fel a cukor, hiszen az izmok működése során fokozott a felhasználódásuk. Ezért amennyiben elhúzódó terhelésre, edzésre, versenyre számítunk, gondolnunk kell az időközbeni vércukorszint stabilizálásról. Ez folyékony formában, leginkább cukor tartalmú sportitalok fogyasztásával lehetséges. Ha nem ismered őket kérd nyugodtan Maya, Enikő vagy Csabi segítségét a pultnál.

Az egy órát meghaladó edzések már ebbe a körbe tartoznak. Minél hosszabb a terhelés, annál nagyobb a vércukorszint stabilizáció jelentősége. Ha sporttevékenység alatt lecsökken a vércukorszint, eleinte fáradtság, majd izomgyengeség, szomjúság, émelygés, ájulás következik be. Ezt elkerülendő, mindig rendezett vércukorszinttel kezdjük meg edzéseinket, versenyeinket. Ezt a terhelés előtt másfél-két órával elfogyasztott könnyű, szénhidráttartalmú étkezésekkel tudjuk biztosítani, valamint a már említett, a mozgás során szakaszosan, kis mennyiségben elfogyasztott sportitallal tarthatjuk fenn a szükséges szintet.