Megéri a Száraz Január?

Mi az a Száraz Január? Megéri? Milyen egészségügyi hatásai vannak, ha nem fogyasztunk alkoholt egy hónapig?

A kihívás lényege nagyon egyszerű: Kibírsz egy hónapot alkohol nélkül?

A Száraz Január kampány  az alkohollal kapcsolatos problémákra kívánja felhívni a figyelmet, az absztinencia jótékony hatásairól szeretné tájékoztatni az embereket és a hasonló célű szervezetek számára növelné az adományokat.

 

Mikor máskor fogadnánk egy kis absztinenciát, mint az ünnepek, a karácsonyi és szilveszteri dőzsölés után? A tudományos vizsgálatok szerint számtalan előnye van annak, ha egy kis önuralmat gyakorolsz az alkoholfogyasztás területén: például jobban fogsz aludni, kevesebbet fogsz enni, és még a bőröd is szebb lesz tőle.

1. A máj zsírtartalma 15%-kal csökken

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztástól felhalmozódhatnak a zsírsejtek a májban, ám ezt a folyamatot már egy hónap absztinenciával jelentős mértékben vissza lehet fordítani. A New Scientist magazin önkéntesek bevonásával folytatott kísérletéből kiderül, hogy az alanyok májának zsírtartalma 15 %-kal csökkent, miután egy korty alkoholt sem ittak egy hónapig.

2. Csökkenni fog az étvágyad

A rendszeres alkoholfogyasztók 30%-kal többet ettek, mint azok, akik nem isznak, egész pontosan azok ittak ennyivel kevesebbet, akik este józanul hajtották álomra a fejüket. – olvasható az Obesity folyóirat tavaly júniusi tanulmányában. Az már a New Scientist önkéntesekkel végzett kutatásából derült ki, hogy a résztvevők egy része 2%-ot veszített a testsúlyából a harminc napos józanság után.

3. 20%-kal produktívabb lesz a teljesítményed a munkában

A New Scientist kutatásának önkéntesei önbevallás alapján arról számoltak be, hogy közel 20%-kal hatékonyabbnak érezték magukat a munkában az egy hónapos absztinenciának köszönhetően.

4. Jobban fogsz aludni

Az Alcoholism című szaklap klinikai kutatásai kimutatták, hogy jobban alszanak azok, akiknél nem csúszik le egy kis sör, bor, vagy más alkoholtartalmú ital lefekvés előtt, ugyanis az alkohol növeli az alfa hullámok termelődését az agyban, amelyek kevésbé mély alvást eredményeznek.

5. Csökkenti a rák kockázatát

Az Amerikai Nemzeti Rákközpont jelentése szerint a rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen növelheti különböző ráktípusok, köztük a száj- a máj- a mell- a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának kockázatát.

6. Még a bőröd is szebb lesz

Az alkohol dehidratál, ami igencsak meglátszik a bőrödön. Azonban már pár nap absztinencia után elmúlhat a kellemetlen bőrszárazság és a többi kiütés.

7. Alkoholfogyasztási szokásaid örökre megváltozhatnak

Tavaly 857 önkéntes csinálta végig a „száraz január” kihívást, amelynek eredményeként hat hónappal később arról számoltak be, hogy megváltoztak az alkoholfogyasztási szokásaik, és jóval kevesebbet isznak, mint előtte.

Forrás: HVG