Te tudod melyik testalkattípusba tartozol? Nem is hinnéd, milyen fontos! 3.rész

EktomorfVégre eldöntötted, hogy változtatsz az életmódodon, a szokásaidon és nem utolsó sorban a testeden is?  Ehhez viszont fontos megérteni, hogy hogyan álljunk neki, milyen ismeretekre, valamint teljesen kezdőként milyen edzésre és étkezési tervre lesz szükségünk.

Az elmúlt napokon a 3 testalkattípusból már kettőt átvettünk, reméljük ezzel is hozzásegítettünk titeket az eredményes életmódváltáshoz és/vagy tovább tágítottuk az ismereteiteket. Most az ektomorf testalkatról olvashattok!

Az ektomorf testalkatúak alapvetően vékonyak, végtagjaik hosszúak, medencéjük keskeny. Kevesebb zsír van a testükön, mint mezomorf és endomorf társaiknak, hiszen anyagcseréjük gyorsabb, így testük kevesebb zsírt raktároz el. Ez egyben az ektomorf testalkat hátránya is: nem csak nehezen híznak, de nehezen is izmosodnak.

Sok nő féltékeny ektomorf testalkattal rendelkező társaira, hiszen az ektomorf a tipikus modell alkat. Emellett az ide tartozók annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, hízás nélkül. Jellemzőik: kis váll, lapos mell, törékeny csontozat. Ezzel szemben a férfiak körében már nem örvend ekkora népszerűségnek ez a testalkat, hiszen az ektomorf testalkatúak nehezen és kevésbé látványosan izmosodnak, vékonyak és nem annyira férfiasak, mint a másik két típusba tartozó társaik. Ektomorf testalkat esetén célszerű az erősítő edzést kombinálni az állóképességet javító mozgásformákkal, mint például röplabda, kosárlabda, vagy futás, emellett pedig érdemes súlyokkal is edzeni, mert ez a leghatásosabb módja az izomerő növelésének. Mivel ezek az emberek gyorsan elfáradnak, ezért ajánlott fokozatosan nehezíteni az edzés intenzitásán, és betartani a rendszeres pihenőket.

Érdemes odafigyelni az étrendre annak ellenére, hogy a hízás nem jellemző: ajánlott a fokozott kalóriabevitel, ami elősegíti az izomzat fejlődését. Így a szervezet több energiát tud elégetni, emellett a gyors anyagcsere miatt is fontos a megfelelő mennyiségű kalória bevitele!