A tél közepén is evezzünk! ;)

Szerencsére a teremben nincs évszakhoz kötve az evezés, így egy egész repertoár áll a rendelkezésünkre, hogy éppen milyen evezés közül választunk!
Lehet szó döntött törzsű evezésről, T-rúddal való evezésről,
vagy simán gépen való evezésről…
evezés rúddal

Mivel a képen a döntött törzsű evezést láthatjátok, ezért most azt állítjuk reflektorfénybe! A döntött törzsű evezés a széles hátizmot veszi igénybe, másodlagos hatással van a csuklyás izomra, a rombuszizomra, a mély hátizmokra, a deltaizom hátsó felére, a kétfejű szárizomra és az alkarokra.

Hogyan is kivitelezzük?
A lábad legyen nagyjából vállszélességnyire terpeszben, és hajolj előre minimum 45 fokos szögig, de ha bírod derékkal, akkor akár a törzsed vízszintes pozíciójáig is előrehajolhatsz! Hajlítsd be kissé a térdeidet, hogy a hát alsó részében lévő szükségtelen feszültség eltűnjön. Ragadd meg a rudat vállszélességben úgy, hogy a tenyered befelé nézzen. A karodnak egyenesen kell lógnia a mozgás kezdetekor.

Ha a kiinduló helyzet megvan, akkor húzd fel a rudat a hasad/mellkasod irányába oly módon, hogy a könyöködre koncentrálsz a mozdulat egész ideje alatt. Miért? Azért, mert ez fog segíteni abban, hogy kikapcsold a mozgásból a bicepszedet amennyire csak lehet. Amikor a rúd megérintette a törzsedet, lassan engedd vissza a kiinduló pozícióba. Semmiképpen se segíts e a törzseddel a mozgásba, fontos, hogy ugyanabban a pozícióban maradjon egész végig!

Tipp: A dőlésszöggel a stimuláció iránya is változik. Ha teljesen derékszögben előredőlve végzed a gyakorlatot, akkor a hátizom felső része kap nagyobb terhelést, ha viszont 45 fokban hajolsz előre, akkor a hátizom alsó része kapja a nagyobb stimulust. A fogás szélessége ugyancsak fontos tényező: ha szélesebb fogást alkalmazol, akkor a hátizom belső részét dolgozod meg jobban! Ha szűkebben fogod a rudat, akkor a hátizom külső részét fogod jobban érezni.