6. rész: Fogyasszunk elegedő rostot és nyers ételeket is! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. 
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!
2. rész: Gondolkodjunk rendszerben!
3. rész: Válasszuk a tökéletes reggelit
4. rész: Fogyasszunk-e búzát, vagy sem?
5. rész: Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat!

6. Fogyasszunk elegedő rostot és nyers ételeket is!

Gyakran sütünk, főzünk, párolunk, grillezünk, de hol marad a nyers táplálék? A finomított ételek, gyorséttermek világában minden szétolvad a számban, szinte újra kell tanulnunk rágni. Pedig a szájflórának és a fogazatnak is szüksége van a rágásra!

De még fontosabb a rostok kérdése, amelyeknek a nyelőcsőre, gyomorra, vékony- vastagbélre, vércukorszintre gyakorolnak kedvező hatást. Kevés helyen hangsúlyozzák, de fontos tudni: nem szerencsés egyik napról a másikra sok rostot bevinni! A rost irritáló hatású lehet, ha nagy menyiséggben és hirtelen kezdjük el fogyasztani. Viszont fokozatosan alkalmazva, a rostok fajtáit is figyelembe véve szépen át lehet állítani az emberi testet az új, kedvező emésztési mechanizmusokra.

Léteznek durva rostok, ilyen a cellulóz, amely pl. a búzakorpában található, és vannak finom rostok, más néven duzzadó rostok, páldául a zab, a megfőzött zabkása, megdarált lenmag, vagy az útifűmaghéj.
Rendkívül fontos, hogy a nyers rostokat bevigyük! Ennek érdekében akár a brokkolirózsákat is elropogtathatjuk, de ott van a sárgarépa, a piros vagy fehér édeskáposzta, a gyökérfélék, répafélék és hagymafélék.
Olivabogyó, paprika, paradicsom hozzáadásával, citrom (nem ecet!) ízesítéssel, esetleg eritrit és fruktóz édesítéssel rendkívül egészséges saláták, nyers ételek jönnek létre. A reggelihez bőséges nyers gyümölcsöt, az ebédhez bőséges nyers vagy enyhén párolt zöldséget, a vacsorához pedig főszabályként már csak nyers zöldséget válasszunk.

Jó tudni, hogy számos vegyület csak a nyers ételekben található meg, amelyek főzéskor elbomlanak vagy elillannak.

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 5 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu