7. rész: Zsiradék-kisokos – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. 
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!
2. rész: Gondolkodjunk rendszerben!
3. rész: Válasszuk a tökéletes reggelit
4. rész: Fogyasszunk-e búzát, vagy sem?
5. rész: Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat!
6. rész: Fogyasszunk elegendő rostot és nyers ételeket is!

7. Zsiradék-kisokos

Nem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A táplálkozási szakemberek szerint fontos a növényi zsiradékok fogyasztása, mivel Omega3-at és esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

Ezzel szemben az állati zsírokban kevésbé találhatóak meg az esszenciális, életfontosságú zsírsavak. Azokat inkább energiaszolgáltatásra alkalmazták régen. (De azóta már elterjedt az ülő életmód…) Az állati zsír nem a legkedvezőbb hatású a keringésre, koleszterinszintre nézve, és sajnos érelmeszesedést is kiválthat.

A növényi olajoké a jövő, de nem úgy, ahogy jelenleg alkalmazzuk, 3-5 literes flakonokban hordjuk haza őket, majd ezekkel sütünk, főzünk nagy mennyiségben…! A növényi olaj inkább hidegen sajtolt formában, kisebb mértékben, salátákhoz felhasználva alkalmazandó, és az ételkészítés közepe-vége felé tesszük hozzá. Ha lehet, nem sütünk benne – nem javasolt, hogy 42 fok fölé hevüljenek! – sütésre inkább magát a sütőt használjuk. Pároláskor a zsiradékban rejlő hatóanyagok nem károsodnak, de a hasznos illóanyagok egy része eltávozik.

A növényi olajok között ismeretes a kókusz- és pálmazsír, melyek úgynevezett közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaznak. Ezek epekímélőek, így időnként alkalmazhatjuk őket, ahogy a hidegen sajtolt napraforgóolajat is. De még inkább javasolt a kendermag, a tökmag, a szőlőmag (kiváló flavon-forrás), kukorica- és búzacsíraolaj, a ligetszépe olaj, és számtalan más úgynevezett gyógyító olaj. Teáskanálnyi mennyiséget adjunk az ételekhez vagy a pirítóshoz, így a zsiradék rendkívül egészséges az érrendszerre, a keringési rendszerre nézve. Javasolt mindig más-más olajokat, változatos formában alkalmazni.

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 3 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu