Hát vagy derékfájás? – egy probléma, számtalan megoldás

Ma reggel az edzőteremben Szemere Pista bácsi és Szinovszki Tomi beszélgetésére lettem figyelmes. Hozzáteszem, hogy egyikük sem a suttogásáról híres Amit érdemes tudnod róluk, hogy mindkettőjüknek a derék a gyenge pontja. Többször beszéltünk már arról velük, miként tudnak teljes értékű edzést végezni úgy, hogy közben ne terheljék túl a kritikus részeket, elkerülve az újabb fájdalmakat.

Hetente fordulnak hozzám mások is hasonló kérdésekkel, főként az ágyéki és a nyaki gerincszakasz panaszaival. Először azt kell kideríteni, hogy mióta, illetve milyen rendszerességgel jelentkeznek a panaszok. Amennyiben helyi a fájdalom és mozgás hatására enyhül, megkezdhetjük a tornát. Akkor azonban, ha az ujjakban érzéskiesés, zsibbadás tapasztalható, először fel kell keresni az orvost. Ezen panaszok szűnésével tudunk belevágni a munkába.
A kiváltó ok rendszerint (a lelki okokat most nem taglalva) az egyoldalú terhelés, a helytelen tartás, a hirtelen és helytelen mozdulatok, az autóban vagy íróasztalnál töltött hosszú órák, egy oldalon viselt táska, stb. Amit ilyenkor elsőként tehetünk, hogy nyújtó, lazító gyakorlatokat végzünk. A panaszok enyhülésével megkezdhetjük a gerinc izomzatának erősítését, fokozatosan bekapcsolva az edzésbe a felszíni hátizmokat, a törzs és a vállöv izmait. Nagyon fontos a láb rövidülésre hajlamos izmainak nyújtása is.

Amennyiben Te is ilyen problémával küzdesz, a Royal Fitness Club személyi edzői készségesen állnak a rendelkezésedre. Ajánlom továbbá Dobák Tamara Gerinctornáját, illetve Wölfinger Viki Szenior tornáját. Ezeken a foglalkozásokon kellő alapot kaphatsz a folytatáshoz.

A testi, lelki ellazulást masszázzsal és szaunázással is segítheted, amelyeket szintén megtalálsz a fitneszteremben. (gyulladás esetén ezek nem javasoltak)

Várunk szeretettel a Royal Fitness Clubban
Klein István