Lehet más a cél, de a lényeg ugyanaz!

Az életedet végigkíséri a mozgás a fogantatásodtól az elmúlásig. Minden korszakodra volt, van, lesz jellemző sportcél, amely meghatározza, hogy miért húzod fel újra és újra a sportszerkót.

Mielőtt megszülettél, az anyaméhen belül már mozogtál. Járt kezed, lábad, magadra tekerted a köldökzsinórt, majd le, aztán lassan elfordultál fejjel lefelé és vártad, hogy megszüless. Természetesen vannak akik nem fordultak be és olyanok is akadnak, akiket kiemeltek…

…de jött az első légvétel és járt kezed lábad, szíved hevesen kalimpált, hunyorogtál a fényben és megkezdted utadat a földi létben. Megtanultál kúszni, mászni, járni, szaladni. Az első pár évedben a sport még csak a fejlődésed része, nem tudatosan tervezett program a célod eléréséhez.

Óvodás korban a tánc, a labdajátékok adják meg az alapot a bonyolultabb mozgásformák elsajátításához. Jelentősen fejlesztik az agy mozgást irányító képességét, ügyesebb, gyorsabb, pontosabb lett a mozgásod.

Aztán kisiskolás korban, mikor elvittek szüleid  vagy a suli tanárai úszást tanulni, már egy újfajta mozgásforma megtanulása lett a cél. A csoportos játékok még eme korosztály életében is nagy szerepet kapnak. Itt már kezd körvonalazódni, hogy kiből válik csapatjátékos és ki lesz az aki egyedül szeretne babérokra törni.

A gyermekkor közösségi sportfoglalkozásai elsősorban a játékra, ritmusra, zenére épülnek és leginkább csoportokban zajlanak. Közülük kerülnek ki azok a tehetségek, akiket szüleik, tanáraik versenysportok felé irányítanak. A sport szerepe ekkor a nevelésben, magatartás formálásban jelentős. A képen Richie barátom 5 éves fia látható karate edzésen.

A középiskolás korban a versengés, rivalizálás ösztönzi, hajtja előre a fiatalokat. “Majd én megmutatom mire vagyok képes!” Az edzőterem ifjú titánjait is jól megfigyelhetjük, amint emelik a súlyokat, feszegetik határaikat. Kis idő elteltével a súlyok egyre nagyobbak és az igazán kitartó és tudatosan edző gyerekekből formás, izmos kis felnőttek lesznek. Itt jegyezném meg, hogy akár a szilaj csikókat, okos kézzel kell irányítani fejlődésüket, hogy a sport ne menjen az egészség rovására. A Royal Fitness Club edzői ezen a téren is kimagasló munkát végeznek és törekszenek arra, hogy napról napra jobb pedagógusok is legyenek.

30 év felett igyekszünk megőrizni fiatalos lendületünket, rugalmasságunkat, erőnket. Cél, hogy sportosságunk fenntartsa fiatalos vonzerőnket, ugyanakkor hogy levezesse a munkahelyi feszültséget. A versenyzésből kiöregedők ilyenkor váltanak hosszabb távok felé, hogy megmutassák a kor előrehaladtával a rutin és a bölcsesség egyre nagyobb teret kap. Mottójuk? Többet ésszel, mint erővel!

Ez a leghosszabb szakasz. Egyik legfőbb jellemzője az egészség megőrzése, önfeledt kikapcsolódás és fiatalosnak maradni amíg csak lehet.

60 év felett a sport szerepe semmit sem csökken az életben, csak a célja változik ismét. Cél a test konzerválása, az szemere-istvan-edzes-idos-korban-royal-fitnessöregedés lassítása és a betegségek elkerülése. Itt utalnék egy korábbi cikkemre, amiben Szemere Istvánnal készítettem interjút. István 68 éves és hetente 6 alkalommal jár konditerembe. >>>CIKK<<<

Bármelyik szakaszában is jársz most életednek, kívánom, hogy minél tartalmasabb, sportosabb és egészségesebb legyen, hogy hosszan élvezhesd! Egy pillanatot azért kérek Tőled. Állj meg és gondold át, hogy Te mit szeretnél 60 fölött. Szenvedni vagy hetente hatszor sportolni?

Klein István