Mi az “ételek testarányos adagolása” és hogyan működik?

A British Heart Foundation 2013-as felmérése szerint az elmúlt 20 évben 50 százalékkal nőtt meg a készételek mérete, de a tányérok és a borospoharak mérete is növekszik. Az NHS egészségügyi szolgálat elmúlt pár évben megjelent dietetikai tanácsai nem sok fogódzót adnak, mert olyan meghatározásokat tartalmaznak, hogy “sok” zöldséget, “egész sok” rostos szénhidrátot, “némi” fehérjét” és “elég kevés” zsírt és cukort fogyasszunk csak.
Ebből egy átlagember nem sokat ért. Mennyi a sok vagy a némi? A Daily Mail megkérdezte a BDA brit dietetikai egylet egyik szakértőjét, Sian Portert, hogy mégis, miből mennyit lehet enni étkezéseink során, mi számít normális adagnak. A szakértő kézzelfogható tanácsot adott: testarányosan, kezünkhöz mérve tudjuk adagolni a különböző típusú ételeket.

Hús: egy tenyérnyi
Semmilyen húsadagnak nem kellene nagyobbnak lennie a tenyerünknél (ehhez ne számoljuk hozzá a kinyújtott ujjak együttes területét). Tanácsos lenne egy étkezésnél legalább ennyi fehérjét fogyasztani – ugyanakkor a nap végén már kevesebb proteint tudunk feldolgozni, úgyhogy ebbe is tanácsos belegondolni. Amúgy sincs szükségünk heti fél kilónál több vörös húsra, úgyhogy helyette válasszunk más fehérjeforrást is, például halat, babot vagy egyéb hüvelyeseket.

Fehér hal: egy teljes kéznyi
A fehér halak (például a tőkehalak) zsír- és kalóriatartalma alacsony, úgyhogy a hússal összehasonlítva egy teljes kéznyit is megehetünk ebből. Ezekben a halakban a zsíros halakhoz képest (azokból szintén tenyérnyit javasol) kevesebb omega-3 zsírsav, ugyanakkor több szelén található, ami fontos az immunrendszernek, valamint egészségesebb hajunk és körmeink is lesznek tőle.

Kisebb gyümölcsök: két összetett maroknyi
Ha összetesszük két kezünket, abba körülbelül 80 grammnyi kisebb gyümölcs fér bele. Önmagában véve nem lenne baj, ha többet fogyasztanánk, de ha például nem áfonyát ennénk, hanem például szőlőt, annak cukor- és kalóriartalma is nagyobb.

Zöldségek: összeszorított ökölnyi
Az is fontos, hogy többféle zöldséget is fogyasszunk étkezéseink során, úgyhogy válogassunk össze például különböző színű zöldségeket – ha elfedik egy tányér felét, ott már megállhatunk.

Tészta, ha nem főtt: összeszorított ökölnyi
Megtévesztően kicsinek tűnik ez a mennyiségű tészta, de főve már kétszer olyan súlyos lesz, hiszen vizet szív fel. Ha rizst főznénk, ugyanekkora adaggal érdemes dolgozni. Ha szénhidrátokat kell elosztanunk (energia és rostok miatt), annyit együnk, hogy csak tányérunk negyedét foglalja el – a fehérje legyen egy másik negyed, a tányér megmaradt felén pedig zöldség legyen. (Ha szószokat vagy önteteket is akarunk erre tenni, akkor már több kalóriával kell majd számolnunk.)

Krumpli: összeszorított ökölnyi
Egy adagnyi szénhidrátnak nagyjából 200 kalóriát kellene tartalmaznia nők, 250-et pedig férfiak esetében. Az édeskrumpli esetében ugyanilyen adagokról beszélünk.

Vaj: annyi, mint a hüvelykujj felső perce
Konyhaképesebben fogalmazva: egy teáskanálnyi. Akár vajról, olajról vagy bármilyen állati vagy növényi zsiradékról van szó, ennyi legyen csak adagonként, ilyenből pedig napi kétszer-háromszor együnk csak.

Csokoládé: nem több, mint a mutatóujjunk hossza
Egy mutatóujjnyi csokoládé nagyjából 100 kalória, erősebb testfelépítés és nagyobb ujjak esetén nyilván többről beszélünk.

Sajt: két hüvelykujjnyi
Tegyük egymás mellé két kinyújtott hüvelykujjunkat: ez a mennyiség, amennyi sajtból megfelelő lehet adagonként, ez nagyjából 30 gramm. Ez napi kálciumszükségletünk felét fedezi.

Sütemény: két ujjnyi
Két egymás mellé tett ujjunk (mutató- és középső ujjunk) hossza és szélessége: ennyi süteményt érdemes enni egy adagnak. Ez körülbelül 185 kalóriának felel meg.