Orvosi tanácsok, hogy jobban menjen a futás

Dr. Jordan Metzl könyve az egészséges és sérülésmentes futásról, a Running Strong számos olyan fontos dologra világít rá, amely hasznos lehet bárki számára, aki szeret, vagy éppen szeretne futni. Az alábbiakban a futást vizsgáló szakember tanácsait olvashatod.

Mindig az aktuális fittségi szintedhez képest alakítsd ki az edzéstervedet!

Metzl szerint az egyik legsúlyosabb probléma az, hogy az emberek szeretnének azonnal sokat futni, lehetőleg minél gyorsabban, nem ritkán komoly kihívást jelentő terepen is.

Lehetséges, hogy ez megy is az elején, de jó eséllyel sérülést is hoz maga után, ami elveszi az ember kedvét a későbbi sporttevékenységektől.

Éppen ezért muszáj az edzéstervet az aktuális állapothoz igazítani: ha bizonytalan vagy, beszélj egy edzővel, aki járatos a témában.

Válaszd a megfelelő cipőt a futóstílusod és a lábad szerint!

Rengeteg különféle véleménnyel fogsz találkozni azzal kapcsolatban, hogy a futócipő valóban segít-e abban, hogy elkerüld a sportsérüléseket.

Dr. Metzl azoknak a táborába tartozik, akiknek az a tapasztalata, hogy a megfelelő futócipő igenis segít a láb mozgatásával kapcsolatos problémák korrigálásában, ezért érdemes elmenni egy olyan sportboltba, ahol szakemberek segítenek a megfelelő lábbeli kiválasztásában.

Fontos, hogy az egész izomzatodon dolgozz, ne csak a lábadon!

Nem elég, ha csak a futással próbálsz jó kondiban maradni, fontos, hogy heti egy-két alkalommal más testmozgást is végezz, ami segít a teljes tested karbantartásában.

Ne tartozz azok közé, akik egyetlen fekvőtámaszt vagy felülést sem csináltak meg, mióta leérettségizték. A változatos sporttevékenység futás során is meghálálja magát.

A habhenger jót tesz minden izmodnak

Valószínűleg már láttál ilyesmit: sűrű, 10-25 cm hosszú habhenger, más néven szivacshenger, amivel edzés után – de akár minden nap – átnyújthatod az izmaidat.

Segít a letapadások – kötőszöveti csomók, összenövések – fellazításában és a véráram fokozásában, így gyorsabban regenerálódik a szervezeted. Szerezz egy habhengert a sportboltban, meglátod, hamarosan a legjobb barátoddá válik.

Mindig aludj 7-8 órát!

Lehetséges, hogy már 6 óra alvással tök jól elvagy, és van, aki számára 9 óra szunya az ideális.

A lényeg az, hogy légy őszinte magadhoz, mérd fel pontosan az alvásigényedet, és ezután igyekezz következetes maradni, amennyire csak lehet.

Igazítsd az étkezésedet is ahhoz, hogy rendszeresen futsz!

A megfelelő étrend a sikeres futókarrier titka: nem csak akkor, ha élsportoló vagy, hanem hobbifutóként is, természetesen.

Dr. Metzl felhívja a figyelmünket arra, hogy elengedhetetlen a szervezetednek megfelelő kalória- és tápanyagbevitel. Érdemes egy diatetikussal vagy edzővel beszélni arról, hogy mi segít a leginkább a munkádban.

Szánj időt és pénzt havi két masszázsra!

Talán fölösleges luxusnak tűnik, de egyáltalán nem az.

A rendszeres masszázs befektetés az egészségedbe, és segít abban, hogy könnyebben, gyorsabban regenerálódjon a szervezeted a komolyabb megmérettetések után.

Figyelj a fájdalomra!

A doktor leírja könyvében, hogy rengeteg futóval találkozott már a praxisa során, akik szigorúbbak és kíméletlenebbek magukkal, mint kéne. „Egyetlen szabály van: ha olyan fájdalmat érzel, amely megváltoztatja azt, ahogyan futsz, azonnal állj meg. Ez mindig egy jel, hogy valami nem stimmel: fedezd fel a fájdalom forrását, szükség esetén vizsgáltasd ki magadat” – írja Metzl.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy nem kell tartani attól, hogy a kényszerpihenő idején kiesel a gyakorlatból: különféle otthoni mozgásformákkal elérheted, hogy ne tunyulj el teljesen, amíg nem futhatsz újra.

Élvezd a futást!

Ez az egyik legfontosabb dolog. Ha utálsz futni, aligha lehetsz sikeres hosszútávon.

A futás azok számára működik, akik évezik és értékelik azt, a többiek bátran nézzenek más mozgásforma után, hogy fogyjanak, izmosodjanak, és jobban érezzék magukat a bőrükben.