Tavasz = tavaszi fáradtság?

tavaszi-faradtsag-royal-fitness-club-vacMindenki nagyon örül a tavasznak, egyre hosszabb nappalok, egyre melegebb idő, újjá éledő természet! 🙂 Ezek nagyon pozitív dolgok, ám sokan szenvednek az úgynevezett tavaszi fáradtságban, ami annak köszönhető, hogy a szervezetünk próbál alkalmazkodni a növekvő hőmérséklethez, a fényviszonyokhoz. A hormonháztartásunk kicsit megváltozik az anyagcserénkkel együtt. 

Amikor a Nap hosszabb ideig süt, testünk feltöltődik boldogság hormonnal.  Ezzel egy időben, az alvásért felelős hormon, (melatonin), csökken a szervezetben. Ezek a változások nagyon sok energiát vesznek el a szervezettől – és amíg a hormonháztartás nem áll vissza egyensúlyba, fáradtnak, és levertnek érezzük magunkat. A fáradtság másik oka a hőmérséklet emelkedése. Meleg hatására az érrendszer kitágul, a vérnyomás esik. Az átállás időtartama nagyjából 3 hét. Van akinél ez intenzívebben jelentkezik, van aki egyáltalán nem is vesz észre magán semmit.

Ha szeretnéd enyhíteni a jelentkező tüneteket akkor válogass kedvedre az alábbi remek tippjeinkből: 

  • A megnövekedett alvásigény ellenére se maradj sokkal tovább az ágyban. A napfény csökkenti az alváshoz szükséges hormont! Ez átsegíti a szervezeted a hormonális változásokon!
  • A vérnyomás esése miatt fáradtnak, akár gyengének is érezheted magadat. Igyál több ásványvizet, mint amennyit ezelőtt. Ha több folyadékot iszol, újra normál értékre állíthatod a vérnyomásod! A víz hígítja a vért, így nagyobb folyadékmennyiség áramlik a véráramon át. És ez végül normál szintre emeli a vérnyomást.
  • A váltakozó hideg és meleg zuhany serkenti a vérkeringést, és segíti a szervezetet, hogy hozzászokjon a változó hőmérséklethez. Fontos, ha váltózuhanyt veszel: mindig a hideg vízzel fejezd be a zuhanyzást!
  • Annak érdekében, hogy ne terheld le jobban a szervezeted, étkezz zsírszegényen, ne egyél nehéz ételeket, és oszd fel az étkezéseket több kis adagra a nap során. Mivel most kiemelkedően több vitaminra és fehérjére van szükséged, töltsd fel szervezeted friss gyümölcsökkel, húsokkal és zöldségekkel, illetve teljes kiőrlésű termékekkel.