Az edzésed végére tervezz szaunázást!

Arra invitálunk, hogy heti minimum 2 alkalommal lazíts nálunk egy-egy kemény edzést követően!
Nagyon sok pozitív hatást érhetsz el a rendszeres finn szauna használattal, ilyen például:

– erősíted az immunrendszeredet– méregtelenítesz
– javítod a vérkeringésedet
– megelőzöd a felső légúti betegségeket
– elpusztítod a vírusokat, illetve a baktériumokat

A szaunában hasonlóan érezzük magunkat ahhoz, mintha belázasodtunk volna, úgynevezett mesterséges láz jön létre a szaunában eltöltött idő során. A lázról köztudott, hogy a szervezet védekező reakciója. A különbség a normál illetve a szauna okozta láz között az, hogy a szaunázásnál az izzadással, verejtékezéssel nem csökken testhőmérsékletünk, az erek tágulnak, folyamatosan felveszik környezetük hőmérsékletét (ezért érregeneráló hatású is). Ebben az állapotban javulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása!

Nálunk a szauna hőmérséklete 70-80 fok között mozog. Azt tanácsoljuk, hogy a szaunázás két részletből álljon. Az első rész előtt tusolj le hűvös vízzel, majd egy törölközőbe csavarva ülj be a szaunába. Ülj bent 10-15 percet, majd ismét tusolj le langyos/hideg vízzel. Ezután újra folytatódhat a 15 perces szaunázás és a végén se felejtsd el lehűteni magad! Előtte, közben és utána is fogyasszunk bőven folyadékot! Fantasztikus hatással van a vérkeringésre ez a alábbi módszer.
Ha edzés után szeretnél szaunázni, mindenképp várj az edzésed befejezése után negyed órát, mert túlságosan felhevült testtel nem ajánlott a szaunát igénybe venni. Minden esetben tilos teli gyomorral és alkohol fogyasztás után szaunázni!

Hogyan tedd még kellemesebbé a szaunázásodat?

Illóolajokkal, szaunaolajakkal!
A szaunaolaj nem más, mint kifejezetten a szaunákba készített keverék, mely rendszerint természetazonos, vagy mesterséges aromából készült (pl. áfonyaillat). Nagyon fontos tudnivaló, hogy a gyümölcsök alapvetően nem tartalmaznak illóolajat, kivéve az egyes citrusféléket.
A legtermészetesebb az esszenciális illóolaj, amiket az aromás növények gyökeréből, szárából, leveléből, hajtásaiból, általában vegyszermenres eljárásokkal nyerik ki. Az illóolajok jellegzetes illata azonos az eredeti növényével. A színtiszta, hígítatlan illóolaj igen tömény, rendszerint cseppfolyós és egyáltalán nem zsíros tapintású. A ruhán és a papíron nem hagy maradandó foltot, és a szabad levegővel érintkezve gyorsan elpárolog, vízben nem oldódik.

Tipp: Ha többen szaunáztok egyszerre, kérdezd meg a társaidat, hogy zavarja-e őket az olaj használata!