Mire ügyeljünk túrázáskor, hogy elkerüljük a sérüléseket?

Túrázás előtt mindig érdemes végiggondolni, hogy milyen terepen fogunk sétálni, ugyanis a talaj egyenetlensége, valamint a megtett távolság, ha nem vagyunk edzésben, könnyen sérülések, kisebb túrabalesetek okozója lehet. Nézzük, mire figyeljünk, hogy elkerüljük ezeket!

Melyek a leggyakoribb túrabalesetek?
A felfedezés hevében gyakran észre sem vesszünk a lábunkra leselkedő veszélyeket. A sok gyaloglás, főleg egyenetlen talajon egy rosszul megválasztott cipőben, mind hozzájárulhatnak feltöréshez, hólyagok megjelenéséhez, vagy a köröm sérüléséhez.

A cipő okozta feltörés illetve a vízhólyag az egyik leggyakoribb sérülés, melyet túrázás során szerezhetünk. Mindkettő erős dörzsölés hatására alakul ki. A feltörés esetében a felső hámréteg sérül, és horzsolásos seb keletkezik az irritált részen. Vízhólyag abban az esetben alakul ki, ha bőr külső rétege elválik az alatta lévőtől, és e kettő közti területet folyadék tölti fel. Ez párnázza ki a sebet és védi meg a különböző hatásokkal szemben. A vízhólyag kialakulása lényegében a test védekezésének köszönhető.

Ha a cipő nem tartja megfelelően a lábat és az előrecsúszik a cipő orráig, könnyen megsérülhet a köröm is. Ez a sérülés leggyakrabban lejtős, egyenetlen talajon túrázás közben alakul ki, ahol a teljes testsúly gyakran nehezedik a lábujjakra, ami eredményeként bevérzés alakul ki a köröm alatt. Az alvadó vér befeketedik és csak nagyon lassan szívódik fel a köröm alatt, erős ütés eredményeként pedig a köröm el is halhat és idővel leválhat.

Egy óvatlan mozdulat is magában hordozza a komolyabb sérülés lehetőségét. Előfordulhat ugyanis, hogy azonnal nem is, csak nap végén vesszük észre a duzzanatot és kezdjük érezni az ízület fájdalmát. A testünkben lévő csontok tökéletesen illeszkednek egymáshoz, az egyik végén az ízületi fejet, a másikén az ízületi vápát találjuk. Ezek találkozásánál összetett ízületek biztosítják az „összeköttetést”, melyeknek elengedhetetlen szerepet játszanak a végtagok mozgásában. Egy rossz lépés során ez az összehangolt rendszer különböző mértékben sérülhet, rándulás, vagy ficam alakulhat ki.

Rándulásról akkor beszélünk, ha a két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag pedig megnyúlik. Nagyobb erőbehatás következtében el is szakadhatnak, azonban az erőbehatás végén az ízületi felszínek (fej és vápa) a helyükön maradnak. Túrázás alkalmával leggyakrabban a bokánál jelentkezik rándulás, ha a boka megbicsaklik egy rossz lépés következtében. Az érintett terület fájdalmas, bedagad, ha komolyabb szöveti sérülés történik, véraláfutás is jelentkezhet.

Ficam esetén az erőbehatás végén a csontvégek (ízületi felszín) az ízületi vápából kimozdulva rendellenes pozícióban rögzülnek. Az erős fájdalom mellett deformitás, duzzanat és vérömleny jelentkezik, és részleges mozgáskiesés vagy mozgásképtelenség kíséri. Fontos, hogy a sérült testrészt ne próbáljuk meg helyretenni és ne is rögzítsük szilárd felülethez, a szakszerűtlen „ellátás” ugyanis gyakran több kárt, mint hasznot okoz. Ficam esetén haladéktalanul keressünk fel traumatológiai szakrendelést, ahol szakszerű ellátást kaphat a sérült.

Túrázás közben a térdízületet is rendkívüli terhelés éri, az intenzív irányváltások, a felszín miatti változó erőhatások csillapítása mind igénybe veszi az ízületet. Nagyfokú terhelésnél a lábszárcsont, a combcsont és a térdkalács összeütődése, súrlódása koptatja a közte elhelyezkedő rugalmas porcot és a környező szövetek is sérülhetnek, begyulladhatnak. Egy óvatlan mozdulatnál pedig sérülhetnek a meniscus gyűrűk, a térdkalács vagy az elülső keresztszalag is.

Hogyan előzzük meg a sérüléseket?
A sérülések megelőzése szempontjából a legfontosabb a megfelelő felszerelés, különösen a túrázásra alkalmas cipő kiválasztása. Ez minden esetben túrabakancs legyen, ami kényelmesen és rugalmasan tartja a lábat, közép kemény talppal, puha bőr béléssel a boka környékén, hogy elkerüljük az irritációt.

Ugyanilyen fontos a megfelelő zokni kiválasztása, minél magasabb pamut tartalommal, ami jól szívja a nedvességet. Egy túrabot (vagy nordic walking bot) nagy segítség lehet lábaink tehermentesítésében.

A köves, sziklás terep rendkívül megterheli az ízületeket és az izmokat, így ha máskor nem végzünk semmilyen testmozgást, könnyebb terepet válasszunk a kirándulás helyszínéül.

Mit tegyünk, ha sérülés történt?
Ha mégis sérüléssel térünk haza a túráról, a komolyabb panaszokkal javasolt szakorvos felkeresése. Vízhólyag és feltörés esetén otthoni sebfertőtlenítés és kötözés is elegendő lehet, egy fekete és fájdalmas körömhöz azonban szükséges lehet sebész szakorvos felkeresése. Rándulás, vagy ficam esetén azonban mielőbb keressünk fel traumatológus szakorvost, hogy az egyéb társsérülések kizárhatóak legyenek és a sérült végtag szakszerű ellátást kapjon. Ficam esetén semmi esetre se próbáljuk helyretenni a végtagot és ne is rögzítsük szilárd felülethez, ez ugyanis kárt tehet a környező szövetekben és további sérülésekhez vezethet.